Backa bandet hundra år och det religiösa Sverige sträcker sig till Svenska kyrkan och några få frikyrkosamfund.
I dag är situationen helt annorlunda. Att Sverige har blivit mångreligiöst handlar till stor del om invandring.
Myndighet för statistik
För att ta reda på vilka trossamfund som är störst utgår vi från myndigheten SST:s senaste årsbok, där de samlar alla samfund som får statliga bidrag. De utgår i sin statistik från antalet betjänade.
– Det innebär att samfunden har möjlighet att redovisa medlemmar, men också regelbundna deltagare i sin verksamhet som inte är registrerade som fullvärdiga medlemmar, säger Max Stockman från SST, som är redaktör för årsboken.
– De båda tillsammans räknar vi som betjänade.
– Den är på väg in nu, från 2018. Men vi publicerar inte den förrän vi gått igenom den och gjort vissa stickprover, säger Max Stockman.
Han säger att det är viktigt att få statistiken kvalitetssäkrad eftersom besluten att betala ut statliga bidrag utgår ifrån antalet betjänade i de olika trossamfunden.
– Ja, det bedömer vi.
Samfund utan bidrag
Det finns även trossamfund som inte får statliga bidrag och som därmed inte är med på SST:s lista, främst Svenska kyrkan som har ett parallellspår i relationen till staten, men även rörelser som Jehovas vittnen, Mormonkyrkan och de hinduiska samfunden.
Max Stockman säger att det finns ytterligare religiösa grupper som inte ingår i statistiken, exempelvis vissa muslimska församlingar och en del kristna rörelser, han tar som exempel pentakostala grupper från Afrika eller Sydamerika som inte får statliga bidrag och därför inte rapporterar in statistik.
Utifrån dessa förutsättningar, här är Sveriges 25 största trossamfund;
1. Svenska kyrkan
Den forna statskyrkan är en gigant bland trossamfunden i Sverige med sina 5,9 miljoner medlemmar. När det gäller hantering av statistik lever de i sin egen värld, och SST:s statistik om betjänade används inte på samma sätt av Svenska kyrkan.
2. Katolska kyrkan
Att katolska kyrkan är det näst största trossamfundet i Sverige beror på att det är världens största kyrka, samt att den samlar troende från olika etniska grupper. Skulle exempelvis alla ortodoxa kyrkor i Sverige slå ihop sig skulle de bli större.
Antal betjänade enligt SST; 119 001
3. Equmeniakyrkan
Det har gått åtta år sedan detta supersamfund bildades, då Svenska Missionskyrkan, Svenska Baptistsamfundet och Metodistkyrkan i Sverige slogs ihop. Numera är det Sveriges tredje största trossamfund.
Antal betjänade enligt SST: 117 508
Läs mer: Pengar finns - men givandet minskar i Equmeniakyrkan
4. Pingströrelsen
Pingströrelsen är en av Sveriges största traditionella frikyrkoförbund och det fjärde största trossamfundet i Sverige.
Antal betjänade enligt SST; 113 229
Läs mer: Pingströrelsens långa vandring mot att bli ett samfund
5. Evangeliska frikyrkan
Frikyrkan med bas i Örebro förkortas ofta EFK och är precis som pingströrelsen en av de traditionella frikyrkorna i Sverige. Har sina rötter i Örebromissionen, Helgelseförbundet samt Fribaptisterna, tre rörelser som slog ihop sig och som sedan 2002 går under namnet Evangeliska frikyrkan.
Antal betjänade enligt SST; 50 766
6. Sveriges muslimska förbund
Sveriges största muslimska trossamfund har sitt huvudsäte i Stockholm men verksamhet i olika församlingar runtom i landet. Samlar sunnimuslimer från olika etniska bakgrunder.
Antal betjänade enligt SST; 40 143
Läs mer: Sverige spås få störst andel muslimer i Europa
7. Förenade islamiska församlingar
Sveriges äldsta rikstäckande muslimska trossamfund med huvudsäte i Stockholms moské, men med verksamhet i hela landet. Samlar även de sunnimuslimer med olika bakgrund.
Antal betjänade enligt SST; 33 483
8. Evangeliska fosterlandsstiftelsen
Samfundet är känt under förkortningen EFS och är egentligen en inomkyrklig gren av Svenska kyrkan. Men de har en verksamhet som står på egna ben och är bidragsberättigade som eget trossamfund av SST.
Antal betjänade enligt SST; 33 480
9. Islamiska shiasamfundet
En rikstäckande paraplyorganisation för shiamuslimska församlingar i Sverige.
Antal betjänade enligt SST; 33 180
10. Syrisk-ortodoxa ärkestiftet
De ortodoxa kyrkorna i Sverige är uppdelade i flera samfund främst utifrån etnisk bakgrund. Störst är detta syrisk-ortodoxa trossamfund med sitt högsäte i Södertälje.
Antal betjänade enligt SST; 28 455
Läs mer: "Risk att vi bara blir några tusen kristna kvar i Syrien"
11. Hinduer verksamma i Sverige
Formellt inte ett bidragsberättigande trossamfund, utan snarare ett mer löst nätverk uppbyggt kring olika tempel. Marie Spännare är sekreterare för Hindu Forum Sweden och säger till Dagen att rörelsen har uppskattningsvis 25 000 aktiva medlemmar, något som även seriösa forskare går i god för. Målet har varit att få till ett mer formellt trossamfund som ska kunna ta emot bidrag, men ännu en något udda fågel på denna topplista rent organisatoriskt.
12. Svenska islamiska församlingarna
Ännu ett sunnimuslimskt trossamfund med rikstäckande verksamhet. Har sitt säte i Eskilstuna.
Antal betjänade enligt SST; 24 703
13. Serbisk-ortodoxa kyrkan
Precis som namnet avslöjar är det här ett trossamfund med serbisk prägel.
Antal betjänade enligt SST; 23 844
14. Grekisk-ortodoxa kyrkan
Ännu ett av de stora kristna ortodoxa trossamfunden i Sverige.
Antal betjänade enligt SST; 22 511
Läs mer: Ortodoxa kyrkor på frammarsch i Sverige
15. Jehovas vittnen
Ett trossamfund som ofta beskylls för att vara en sekt, och de får inget statligt bidrag på grund av sin demokratisyn. Rättsliga förhandlingar har dock pågått länge. SST för ingen statistik på antal betjänade, men enligt egna uppgifter på sin hemsida finns det 22 330 vittnen i Sverige.
Läs mer: Jehovas vittnen bojkottar valet - nekas bidrag
16. Syrisk-ortodoxa ställföreträdarskapet
Ännu ett syriskt-ortodoxt trossamfund som brutit sig loss från det syrisk-ortodoxa ärkestiftet.
Antal betjänade enligt SST; 21 568
17. Svenska Alliansmissionen
Frikyrkorörelsen som har sina starkaste rötter och utbredning i Småland. Har huvudkontor i Jönköping. Har även församlingar utanför sitt småländska kärnområde.
Antal betjänade enligt SST; 20 193
Läs mer: Jönköping fortsätter vara "Sveriges Jerusalem"
18. Islamiska kulturcenterunionen
Sunnimuslimskt samfund med bas i Stockholmsförorten Rinkeby.
Antal betjänade enligt SST; 18 116
19. Bosniakiska islamiska förbundet
Sunnimuslimskt trossamfund bildat av bosnier som kom till Sverige i samband med kriget på Balkan på 1990-talet.
Antal betjänade enligt SST; 13 596
20. Eritreansk-ortodoxa kyrkan
Ett samfund främst bestående av människor med eritreansk bakgrund eller identitet.
Antal betjänade enligt SST; 12 509
21. Sveriges buddhistiska samarbetsråd
En paraplyorganisation för buddhistiska samfund i Sverige.
Antal betjänade enligt SST; 10 233
22. Mormonkyrkan
Själva kallar de sig Jesu Kristi kyrka av sista dagars heliga, men ofta får samfundet leva med att gå under namnet Mormonkyrkan. De är inte bidragsberättigade i Sverige och därför får vi utgå ifrån deras egen statistik. Enligt kyrkans hemsida är de 9 716 medlemmar i Sverige.
23. Frälsningsarmén
Ett av Sveriges mest kända trossamfund som gjort sig kända för sina sociala hjälpinsatser. Samtidigt är de ett ganska litet trossamfund i jämförelse med flera andra traditionella frikyrkor som funnits länge i Sverige.
Antal betjänade enligt SST; 8 368
Läs mer: Frälsningsarmén kämpar mot trafficking i Sverige
24. Mandeiska sabeiska samfundet
Mandeismen är en religion som följer Johannes döparen. Historiskt har de levt och verkat i Irak, men efter de sekteristiska spänningarna i Irak sedan år 2003 har många mandéer tvingats på flykt, inte minst till Sverige.
Antal betjänade enligt SST; 8 297
25. Judiska centralrådet
En sammanslutning av de judiska församlingarna i Sverige.
Antal betjänade enligt SST; 8 270
Utanför denna lista finns bland annat trosrörelsen med församlingen Livets ord i spetsen, som samlar nästan 6 000 medlemmar. Även Adventistsamfundet var inte tillräckligt stort, med nästan 4 000 medlemmar, för att vara bland de 25 största trossamfunden i Sverige.
Men utanför listan finns främst en lång rad ortodoxa trossamfund uppdelade på olika etniska bakgrunder. Flera mindre lutherska kyrkor verksamma i Sverige återfinns också utanför listan.