04 mars 2021

En tidning på kristen grundNyheter

Så blev valresultatet i EU-valet

Fem partier fick tvåsiffrigt. S blev klart störst, L klarade av spärren och KD:s framgångsvåg mattades av i slutspurten.

1 av 5

Det var glädje och sorg om vartannat under valnatten efter EU-valet. De flesta partier gjorde vad de kunde för att hitta det positiva i valresultatet. Socialdemokraterna kunde jubla åt att de blev största parti med 23 procent, Moderaterna att de gjorde en fenomenal spurt och landade på nästan 17 procent och lyckades besegra SD i kampen om andraplatsen.

Grön våg i EU

MP jublade åt en grön våg i Europa, samt ett bra valresultat jämfört med hur opinionen ser ut i inrikespolitiken i övrigt. Liberalerna klarade sig med nöd och näppe kvar i parlamentet.

Feministiskt initiativ var ensamma om att bara se valresultatet i svart, då de med sina 0,8 procent åkte ut ur parlamentet.

KD backade i slutet

När det gäller Kristdemokraterna har partiet under lång tid haft vinden i ryggen med mätningar på en bit över 10 procent. Valresultatet slutade på 8,7 procent, en mer lagom nivå än vad många trodde.

SVT:s expert Mats Knutsson konstaterade på SVT:s valvaka att förra EU-valet pratades det om en Adaktusson-effekt. Nu konstaterar han att det snarare kan röra sig om en omvänd Adaktusson-effekt, då sista veckan innan valet dominerades av nyheten hur Adaktusson röstat i abortfrågan. Det här kan ha skrämt iväg vissa väljare.

Fragmentariskt parlament

Prognos i övriga Europa är att de två stora partigrupper backar, både konservativa EPP och socialdemokratiska S&P. Därmed ser EU-parlamentet ut att bli mer fragmentiserat då de stora aktörerna minskar.

Högerpopulistiska partier ser ut att gå framåt i flera länder, men ser inte ut att få så stort inflytande som så många inför valet varnat för.

S största parti

Valresultatet då nästan alla röster räknats blev;

Socialdemokraterna, 23,7 procent

Moderaterna, 16,7 procent

Sverigedemokraterna, 15,6 procent

Miljöpartiet, 11,4 procent

Centerpartiet, 10,8 procent

Kristdemokraterna, 8,7 procent

Vänsterpartiet, 6,8 procent

Liberalerna, 4,1 procent

Feministiskt initiativ, 0,8 procent

Jacob Zetterman

Jacob Zetterman är reporter på Dagen.

Fler artiklar från Nyheter