28 februari 2021

En tidning på kristen grundNyheter

Dags att rösta i EU-valet - glöm inte detta

I dag är det val till EU-parlamentet. Här summerar vi vår bevakning och tipsar om vad du kan tänka på när du röstar.

Det har kallats för ett ödesval, ett värderingsval eller en folkomröstning mot högerextremism. Kampanjandet har pågått flera månader och nu är det äntligen dags att rösta.

Men på vad?

När experterna försöker guida osäkra väljarna lyfter de fram lite olika saker man bör tänka på.

Personrösta viktigt

Vi i Sverige röstar exempelvis på våra svenska partier. Men i EU-parlamentet sitter de tillsammans med likasinnade partier i en stor partigrupp, så det kan vara bra att kolla upp det större perspektivet, läs på om EPP, S&D, ALDE och den gröna gruppen.

I EU-parlamentet kan också enskilda politiker spela en viktig roll, så om du är osäker på parti, gå på person och kryssa någon du har förtroende för.

Ett annat tips som lyfts fram är att ändå göra det lätt för sig och rösta på samma sätt som man hade gjort om det vore ett riksdagsval.

EU-valet och religion

Vi på Dagen har i vår bevakning också beskrivit vad de olika partierna står för, inte minst i frågor som vi tror ligger många kristna väljare varmt om hjärtat.

Vi har frågat samtliga partiers toppkandidater om religionsfrihet, klimatet och migrationen. Här är svaren från Malin Björk (V) - Heléne Fritzon (S) - Charlie Weimers (SD) - Karin Karlsbro (L) - Alice Bah Kuhnke (MP) - Fredrik Federley (C) - Soraya Post (Fi) - Tomas Tobé (M) - Sara Skyttedal (KD)

Vi har granskat deras valplattformar för att se hur de använder religion. Läs granskningen här.

Våra artiklar

Vill du läsa mer? Här går det att klicka sig vidare till flera artiklar som vi skrivit i samband med EU-valet.

Jacob Zetterman

Jacob Zetterman är reporter på Dagen.

Fler artiklar från Nyheter