28 februari 2021

En tidning på kristen grundNyheter

Nyval kryper närmare i Israel

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu har till onsdag kväll på sig att bilda regering. Hittills har hans försök misslyckats och fortsätter det på den vägen kan nyval vänta.

Netanyahu utropade sig snabbt som vinnare efter valet den 9 april. Men försöken att bilda en högerkoalition har gått i stöpet.

Premiärministern har misslyckats med att få Avigdor Lieberman, ledare för ultranationalistiska partiet Yisrael Beitenu, att ge upp ett av sina huvudkrav för att stödja Netanyahu – att slopa undantaget från militärtjänstgöring som ultraortodoxa judiska män åtnjuter, något som ultraortodoxa Förenade Torah-partiet motsätter sig.

Principer viktiga

"Vi försöker inte avsätta Netanyahu och vi vill inte se en annan kandidat, men vi kommer inte att ge upp våra principer och löften till Israels medborgare", skrev Lieberman på sin Facebooksida under tisdagen.

Netanyahu har kallat Lieberman oresonlig och sagt att det "inte finns några skäl att släpa landet till ett onödigt val som kommer att kosta en förmögenhet och paralysera landet i ytterligare ett halvår".

Fler artiklar från Nyheter