09 mars 2021

En tidning på kristen grundNyheter

Netanyahu misslyckades – nyval i Israel

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu har misslyckats med att samla tillräckligt stöd för sin regering. Knesset har röstat för att upplösas och ett nyval står nu runt hörnet.

In i det sista kämpade Netanyahu med att locka in sina tilltänkta kompanjoner från den yttre högern i regeringsledet, men förgäves. Efter tolv timmars debatt och hårda regeringsförhandlingar röstade knesset för att upplösa sig självt, med 74 ledamöter för och 45 emot, rapporterar israelsiska medier. Enligt förslaget ska ett nyval också hållas den 17 september.

Netanyahu var snabb med att utropa sig till segrare i valet i april, där hans parti Likud räknade hem fem nya mandat i parlamentet. Med stöd av allierade högernationalister och ultrareligiösa tänkte den luttrade premiärministern inleda sin femte mandatperiod.

Skurit sig

– Han (Netanyahu) har länge haft en aura av oövervinnerlighet och vissa har till och med kallat honom för trollkarlen, sade Israelkännaren Anders Persson vid Lunds universitet till TT när klockan ännu tickade för premiärministern under onsdagen.

– Nu är frågan: Har han förlorat sin magi?

Nyckelpersonen i dramat är Netanyahus före detta försvarsminister Avigdor Lieberman. Hans ultranationalistiska parti Yisrael Beitenu (Israel vårt hem) sitter på fem mandat som varit avgörande för att Netanyahus tilltänkta högerallians ska få majoritet i knesset. Och Lieberman har lagt hela tyngden av sin vågmästarposition bakom ett krav att slopa undantaget för ultraortodoxa judar från den obligatoriska militärtjänstgöringen.

Det har i sin tur omöjliggjort en överenskommelse med Netanyahus andra viktiga allierade, Förenade Torah-partiet som företräder just de ultraortodoxa.

– Det är inte ovanligt att de här små partierna försöker sälja sig dyrt in i det sista. Men den här gången har det varit mer drama än vanligt, och det förefaller även vara mer ont blod inblandat än tidigare, sade Anders Persson.

"Positionera sig"

Militärtjänstgöring för alla har länge varit en hjärtefråga för Lieberman. Men många bedömare i Israel anar att högernationalisten även har andra motiv bakom sin kompromisslöshet.

– Lieberman har länge haft siktet på premiärministerposten och det här kan vara ett sätt att positionera sig inför en framtid där Netanyahu försvunnit ur bilden, säger Anders Persson.

– Det kan också handla om ren hämndlystnad. Lieberman och Netanyahu har ett stormigt politiskt äktenskap bakom sig.

Även om Likuds opinionssiffror ser relativt bra ut har Netanyahu anledning att frukta ett nyval. Landets riksåklagare överväger att väcka åtal mot honom i tre fall av misstänkt korruption. Det har fått lojalister inom Likud att planera lagförslag som skulle ge premiärministern åtalsimmunitet så länge han sitter kvar på sin post. Men de planerna kommer att få skjutas upp efter beslutet om nyval.

TT

Fler artiklar från Nyheter