Nyheter

Starka läsarreaktioner mot statsvetarprofessor

Dagenläsarna är upprörda på att professor Bo Rothsteins påstår att troende människor är mer korrupta än andra. – På något sätt är det väldigt kränkande mot oss kristna, skriver signaturen Marianne på Dagens Facebooksida.

Efter att Dagen uppmärksammat statsvetarprofessorn Bo Rothsteins inlägg som kallar troende människor mindre toleranta och mer korrupta har diskussionen varit högljudd bland Dagenläsarna på Facebook.

På söndagseftermiddagen hade artikeln fått över 170 kommentarer.

Läs mer: Professor: Troende är mer korrupta än andra

Känner inte igen sig

Signaturen Caroline känner inte alls igen sig i forskningsresultaten:

”Tacka vet jag alla de kristna människor jag mötte i min barndom som visade mig hur jag ville vara som vuxen. Och de jag möter nu och inspireras av till omtanke, hjälpsamhet, lyhördhet och ett kärleksfullt bemötande”.

Signaturen Håkan menar att slutsatserna dragits för lättvindigt.

”Han anser på dåliga grunder att det finns en samvariation mellan korruption och religiositet. Därmed har han inte visat att det finns ett orsakssamband mellan fenomenen. Det finns många faktorer som samverkar med varandra, utan att det finns ett logiskt orsakssamband mellan dem”, skriver han och fortsätter:

"Det kan ju vara så att i länder och regioner med bistrande affärsetik och samhällsmoral vänder sig fler till religionen – inte att religionen leder till korruption".

Demokratisk utveckling

Signaturen Dan skriver att det evangelikala kristna inflytandet i ett längre perspektiv fört västvärlden fram till den demokrati vi i dag tar för given.

”Sund kristen övertygelse kämpade mot slaveriet, feodalismen, alkoholmissbruket och arbetslösheten”, skriver han.

Får visst medhåll

Samtidigt finns de som ger Bo Rothstein visst medhåll.

Signaturen Annika skriver: ”Självklart finns korruption i kristna sammanhang, men jag tror inte det är mer än inom idrotten, näringslivet, media, politiken eller andra mänskliga sammanhang. Människor är lättfrestade. Även jag.”

Signaturen BT tycker sig förstå mekanismerna som kan leda till intolerans hos troende. ”När vissa troende tror sig ha ett svar på allt, och kan kallas extrema – då kan det säkert vara rätt”, skriver han.

Fler artiklar för dig