Nyheter

Busch Thor pressades om abort och samvetsfrihet

Partiledarna ställde sig på kö för att grilla KD-ledaren om abort och samvetsfrihet. Själv suckade Ebba Busch Thor uppgivet och menade att frågorna var missvisande.

Under riksdagens partiledardebatt ville KD-ledaren Ebba Busch Thor gärna prata vård och välfärd. Men hennes politiska motståndare ville annat. Stefan Löfven (S), Annie Lööf (C) och Jonas Sjöstedt (V) var mycket mer intresserade av att kritisera KD när det gällde synen på abort och samvetsfrihet.

Adaktusson lyftes igen

Först ut i raden var statsministern, som menade att Kristdemokraterna har en del att förklara i sin inställning till aborträtten. Återigen var det Lars Adaktussons röstförfarande under tiden i EU-parlamentet som lyftes fram, och Stefan Löfven menade att KD som parti stått helt svarslösa.

Statsministern ville också veta vilka andra grupper, förutom barnmorskor som inte vill utföra aborter, ska ha rätt att avstå från att utföra sina arbetsuppgifter på grund av religiösa skäl.

Besviken över frågan

Ebba Busch Thor såg uppriktigt besviken ut över frågeställningen.

– Menar statsministern på allvar att han inte hört vårt svar på de här frågorna. Så ovärdigt, svarade hon.

Sedan upprepade hon budskapet som hörts ända sedan abortfrågan blev het under EU-valet, nämligen att Kristdemokraterna står bakom svensk abortlagstiftning och har gjort det i trettio år. Anledningen att man röstar som man gör i EU-parlamentet handlar om att inte flytta upp frågan till EU-nivå där man behöver kompromissa med andra länder.

Samvetsfrihet i konventioner

När det gäller samvetsfrihet svarade Ebba Busch Thor att KD inte heller där har några planer på att ändra i lagstiftningen, men att samvetsfrihet finns i internationella konventioner som Sverige skrivit under och som KD-ledaren kunde peka ut in till minsta paragraf. Hon påpekade att frågan inte bara berör barnmorskor, utan även journalister har samvetsfrihet inskrivet i sitt kollektivavtal.

– Frågan om samvetsfrihet kräver ingen lagstiftning. Det går att lösa på arbetsplatserna, var budskapet.

Att Stefan Löfven och Ebba Busch Thor körde parallella spår i debatten var tydligt, där Löfven propsade på att det var ovärdigt att KD röstat emot ett fördömande att en tioårig flicka i Paraguay inte fick utföra en abort, medan Busch Thor förklarade att partiet visst hade fördömt det hela.

Lööf tog över

Stämningen blev inte mycket bättre när Annie Lööf tog över stafettpinnen och genast kastade sig över KD:s syn på abort och samvetsfrihet. Även C-ledaren tyckte sig se frågetecken hos KD angående kvinnors rätt till sin egen kropp.

– Kristdemokraterna vill att barnmorskor ska få vägra utföra aborter, sa Annie Lööf och menade att det var ett sätt att bakvägen inskränka aborträtten.

Hon tog Italien som exempel, där 70 procent av barnmorskorna har samvetsfrihet.

Ebba Busch Thor svarade ännu en gång att KD inte har några förslag på att ändra lagstiftningen i Sverige, och att partiet inte vill medverka till att kvinnor skuldbeläggs för att de vill avsluta sin graviditet.

Även kritik från V

Vänsterledaren Jonas Sjöstedt avslutade kanonaden mot Ebba Busch Thor då han menade att abortmotståndarnas taktik är att med hjälp av samvetsfrihet nagga aborträtten i kanten.

– Det är så taktiken ser ut, sa han.

Jonas Sjöstedt menade att KD dock inte hade rakheten nog att lyfta frågan nationellt i riksdagen, utan att man i stället flyttade frågan till landstingen.

– Jag tycker inte frågan behandlas med den värdighet den förtjänar, suckade Ebba Busch Thor ännu en gång.

Återigen hänvisade hon till de internationella konventioner som finns och undrade om Vänsterpartiet möjligtvis inte ställde sig bakom dem.

Jonas Sjöstedt pressade ändå på och ville ha ett ja eller nej, ska svensk vårdpersonal få vägra att utföra aborter?

– Mitt svar är detsamma, jag är inte beredd att inskränka abortlagstiftningen i Sverige, svarade Ebba Busch Thor.

Läs mer: Typiskt "kristna frågor" är KD:s ömma punkt

Fler artiklar för dig