16 juni 2021

En tidning på kristen grundNyheter

Busch Thor: Förtroendet för Adaktusson är skadat

KD:s partiledare Ebba Busch Thor gick ut med tuff kritik mot vice partiordförande Lars Adaktusson.

Kritiken handlar inte bara om Lars Adaktussons tid som EU-parlamentariker, utan Ebba Busch Thor väljer också att markera att det som hänt de senaste dagarna också har gjort att förtroendet är skadat.

– I en del intervjuer som Lars Adaktusson har gjort, och på sin text på Facebook, menar han att partiledningen varit fullt ut informerad inför varje omröstning i Europaparlamentet. Men det stämmer inte, förklarade Ebba Busch Thor i en pressträff.

Flickan i Paraguay

Som exempel lyfter hon fram fördömandet av att en tioårig flicka i Paraguay inte fick genomgå en abort, vilket blev omtalat i slutspurten av EU-valrörelsen.

Ebba Busch Thor menar att här har Lars Adaktusson inte informerat på ett korrekt sätt varför han valde att rösta emot ett fördömande.

Hon menar också att han inte tillämpat subsidiaritetsprincipen, rätt beslut på rätt plats, på samma sätt som Alf Svensson gjorde under sin mandatperiod i Bryssel. Det är något som Adaktusson själv använt som försvar, men som nu undergrävs av Busch Thor.

Förtroendet är skadat

KD-ledaren kritiserar också sin partikamrat för att han flera dagar i förväg ska ha berättat för en journalist att han inte tänkte ställa upp till omval till presidiet, alltså långt innan hon själv blivit informerad.

– Förtroendet för Lars Adaktusson är skadat, var Ebba Busch Thors budskap under pressträffen.

Hon tycker därför att det är bra att såväl valberedning som Adaktusson själv nu landat i att han efter höstens riksting inte kommer tillhöra toppskiktet av partiet.

Kvar i riksdagen

Hur framtiden för Lars Adaktusson som politiker ser ut är oklart. Han sitter kvar som riksdagsledamot och är fortsatt utrikespolitisk talesperson. Om han får fortsatt förtroende att föra KD:s talan i utrikesfrågor är en fråga för riksdagsgruppen att hantera i höst, meddelade Busch Thor.

Hon sa på pressträffen att ett parti kan hantera ganska stora meningsskiljaktigheter i sakfrågor, men de personer som har de tyngsta posterna kan inte agera på det sätt som Adaktusson har gjort de senaste dygnen.

Tillbakavisar

Lars Adaktusson själv säger att han visst har informerat partistyrelsen om hur han röstat i EU-parlamentet.

– Jag förstår faktiskt inte riktigt vad Ebba syftar på när det gäller detta, för det är väldigt lätt att dokumentera vad jag har gjort, säger Adaktusson till TT.

Jacob Zetterman

Jacob Zetterman är reporter på Dagen.

Fler artiklar från Nyheter