Nyheter

Kristen vänster utmanar Trump i presidentvalet

Billiga bostäder och särskild skatt för höginkomsttagare. Det var ett par löften från några kandidater som vill utmana Donald Trump vid presidentvalet nästa år. De medverkade på en samling anordnad av det kristna nätverket The Poor People´s Campaign.

1 av 3

The Poor People´s Campaign är ett kristet nätverk som består av kristna ledare och aktivister med vänsterperspektiv. Nätverket lanserades förra året och ser som sin uppgift att påverka agendan inför presidentvalet 2020.

Med mottot "A call for moral revival" (Upprop för ett moraliskt uppvaknande) vill man föra fram frågor som sociala orättvisor, systematisk rasism, fattigdom, klimathot och kapprustning.

En ny modell

Trots sin korta existens gör nätverket anspråk på att ha tagit initiativ till "den mest omfattande vågen av civil olydnad på ickevåldsgrund i USA:s historia".

Nyligen anordnade nätverket en Moral Action Congress i Washington.

– Detta är mer än bara ett massmöte, en kampanj. Det är en ny modell för att uttrycka vad många tycker och känner, sa advokaten Liz Theoharis, en nätverkets ledare.

– Vi påstår att någon har gjort vårt folk väldigt illa. Det har gått alldeles för långt och nu tänker vi inte vara tysta längre.

Inspiration i Bibeln

Nio kandidater var inbjudna, varav alla utom en hör hemma i det Demokratiska partiet. De blev utfrågade och fick själva berätta vad de vill åstadkomma om de väljs till president.

Kamala Harris, färgstark senator från Kalifornien som fick sitt nationella genombrott i samband med utfrågningar i justitieutskottet, sa att hon hämtar inspiration i liknelsen om den barmhärtige samariern i Lukas evangelium 10.

Harris hävdade att många löntagare inte har råd med de dyra bostäder som byggs. Hon tänker satsa på bostäder som folk har råd med och menar att det är en fråga som sällan kommer upp på den politiska dagordningen.

Ska finansiera reformer

Elizabeth Warren, senator från Massachusetts, meddelade att en särskild skatt för höginkomsttagare är en av hörnstenarna i hennes kampanj.

– Vi behöver införa en skatt för några av de som tjänar mest i det här landet, sa Warren enligt christianpost.com.

En sådan skatt, hävdade Warren, kan finansiera en rad olika reformer som skulle underlätta för ekonomiskt svaga grupper. Som ett exempel nämnde hon en allmän och avgiftsfri barnomsorg för alla barn upp till fem års ålder.

Och Liz Theoharis lyfte fram påståendet att under presidentvalet 2016 fördes "inte en enda diskussion eller debatt om systematisk rasism eller fattigdom". Något hon vill ändra på.

Vill motverka polarisering

Bernie Sanders, oberoende senator från Vermont som var ganska nära att vinna över Hillary Clinton i primärvalen 2016, avslöjade att hans kampanj fokuserar på att föra människor samman.

Sanders vill motverka den polarisering och splittring i samhället som han menar blivit en följd av Donald Trumps politik. Han gick till hård attack mot dem som han ser som sina politiska huvudmotståndare.

– De vill inte ha fria och rättvisa val, för de vet att om fattiga, färgade och unga människor får delta i val och om många av dessa går och röstar, då kommer de att förlora, dundrade Bernie Sanders.

Drygt ett år till valet

Sanders brukar beskriva sig själv som demokratisk socialist och sa också att han vill göra det möjligt för personer som sitter i fängelse att rösta.

Presidentvalet i USA hålls den 3 november 2020. Då utmanas sittande president, republikanen Donald Trump, av en kandidat från det Demokratiska partiet.

Fotnot: Poor People´s Campaign är inte detsamma som den rörelse med samma namn som leddes av medborgarrättskämpen Martin Luther King på 1960-talet.

Fler artiklar för dig