Nyheter

Ny lag om dödshjälp i Australien får kritik

En ny lag om läkarassisterad dödshjälp träder snart i kraft i Victoria i Australien. Men katolska biskopar varnar för att den kommer att bana väg för att fler kommer att vilja avsluta sina liv.

Den 29 juni kan den första patienten i delstaten Victoria inta den dos läkemedel som avslutar livet. Några katolska biskopar har skrivit ett öppet brev där de varnar för följderna.

Biskoparna beskriver den nya lagen som "ett nytt och mycket problematiskt kapitel" i delstatens hälso- och sjukvårdshistoria.

Vidare skriver de: "Vi vill inte medverka till att självmord legaliseras, inte ens när det kan tyckas vara motiverat utifrån empati eller medlidande.

Beslut togs 2017

Beslutet att införa läkarassisterad dödshjälp togs 2017 av delstatsparlamentet i Victoria. Sedan dess har detaljerna för hur det ska fungera i praktiken utarbetats, rapporterar premier.org.

Hälsominister Jenny Mikakos håller inte med biskoparna. Hon säger att en patient i månaden kommer att få hjälp att dö under det första året då lagen är i kraft.

– Det första året förväntar vi oss att antalet kommer att vara måttligt. Förmodligen rör det sig bara om ett dussin personer, säger hon.

Andra delstater diskuterar

Ingen läkare är skyldig att medverka till att någon kan avsluta sitt liv på grund av obotlig sjukdom.

Läs också: Ny rapport från Timbro förespråkar dödshjälp

En fjärdedel av Australiens invånare bor i delstaten Victoria. Politikerna i delstatsparlamentet i New South Wales - landets största delstat - röstade nej till läkarassisterad dödshjälp. Det skedde bara ett par veckor innan Victoria gav klartecken.

Queensland och Western Australia är två andra delstater som överväger att införa läkarassisterad dödshjälp.

Fler artiklar för dig