Nyheter

Egyptens fotbollslandslag är helt utan kopter

Tio procent av Egyptens befolkning är kopter. Men i Egyptens trupp vid Afrikanska mästerskapet finns inte en enda kristen. – Vi stängs helt ute inom fotbollen, säger fotbollscoachen Mina Bindari som startat en akademi för koptiska spelare.

1 av 3

För Egypten skulle en seger i Afrikanska mästerskapet betyda extra mycket just i år eftersom landet står som värd för turneringen.

Men vilket landslag är det som representerar Egypten? En närmare titt visar att det inte finns en enda kopt i hela 23-mannatruppen.

Fick inte vara kvar

En tillfällighet, kanske? Nej, inte enligt fotbollscoachen Mina Bindari. Han är kopt och menar att landets kristna minoritet stängs ute från fotbollen redan i unga åldrar.

– I en klubb där jag spelade förut brukade jag kallas Messi, berättar 18-årige Mina Yaman för euronews.com.

Men när klubben insåg att han hette Mina, som är ett vanligt namn bland kopter, var han inte längre välkommen. Han uppmanades att lämna klubben.

Spelade för kyrkan

Mina Bindari har upplevt samma sak själv och gav efter några år upp sin dröm om att livnära sig på fotbollen.

– När jag växte upp tänkte jag först inte så mycket på att jag enbart spelade i turneringar som arrangerades av kyrkan.

– Men så började jag fundera på varför jag inte spelade för den eller den klubben, som mina skolkompisar gjorde, berättar Mina Bindari.

Får mothugg

Han är övertygad om att det beror på att han är kopt men Karam Kordy på Egyptens fotbollsförbund håller inte med.

– Det är inte sant. Vi frågar aldrig om någon är muslim eller kristen eller har en annan religion. Vi har haft kristna spelare i landslaget och är lika stolta över dem, säger Kordy.

Kanske syftar han på Hany Ramzy, en av ytterst få kopter som lyckats nå landslaget. Men men det är sexton år sedan Ramzy spelade sin sista landskamp.

Läs också: Rwanda sponsrar Arsenal - och får miljonbistånd

Frågan var aktuell redan förra sommaren när Egypten deltog i VM-slutspelet. Inte heller då var en enda spelare i truppen kopt.

Akademi för kopter

Det har gått så långt att förre storstjärnan Mido, som är muslim, föreslagit en ny regel som tvingar klubbar i Egypten att ha ett visst antal kopter i sina a-lagstrupper.

I ett försök att vända utvecklingen har Mina Bindari startat en fotbollsakademi för kopter kallad Je Suis. Det betyder "Jag är" på franska och dit välkomnas även muslimer.

– Jag vill hjälpa unga koptiska fotbollstalanger att nå sin potential. Många klubbar behandlar dem orättvist och jag vill ge dem chansen, säger han enligt newstatesman.com.

Kan få chansen

I akademin får spelare mellan fem och 30 år möjlighet att uppleva glädjen i att spela i ett lag. Några av dessa får kanske möjlighet att ta klivet till de bästa lagen i landet. Det är i varje fall förhoppningen.

Fortfarande är frånvaron av kopter i de bästa inhemska lagen i Egypten, som El Ahly och Zamalek, total.

Coptic Solidarity, en USA-baserad organisation som arbetar för att samma regler ska gälla för Egyptens kopter som för landets muslimska majoritet, kallar det diskriminering.

– Frånvaron av kopter inom elitfotbollen i Egypten är ett resultat av en djupt rotad diskriminering inom såväl fotbollens högsta ledning som i samhället i stort, anser organisationen.

Varit så i femtio år

Enligt Mina Bindari är det anmärkningsvärt att det inte syns på någon nivå inom fotbollen, varken nationellt eller de olika landslagen, att tio procent kopter bor i landet.

– Det borde märkas på något sätt men en det har varit så här i Egypten de senaste femtio åren.

Afrikanska mästerskapen pågår till 19 juli. Turneringen, där 24 nationer deltar i år, hålls för 32:a gången. Egypten har vunnit totalt sju gånger, vilket är flest av alla nationer.

Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar för dig