Nyheter

Jimmy Carter: Bra att inte attackera Iran

Under en föreläsning i sin baptistkyrka berömde den tidigare amerikanske presidenten och fredspristagaren Jimmy Carter den nuvarande presidentens beslut att inte gå till militärt angrepp mot Iran.

Varannan vecka håller den 94-årige Jimmy Carter söndagsföreläsningar i sin hemförsamling Maranatha Baptist Church i staden Plains i delstaten Georgia. Det var i söndags som Carter inför sin kyrkliga åhörarskara berömde Donald Trumps beslut att inte angripa Iran militärt, rapporterar NPR.

Under natten till i fredags ska USA ha varit redo att angripa tre mål i Iran som svar på en nedskjuten amerikansk drönare. I sista stund stoppades de långtgående attackplanerna av Trump, som ansåg att angreppet inte vore proportionerligt.

– Jag instämmer med president Trump i hans beslut att inte agera militärt mot Iran.

– Jag hade också mycket problem med Iran, sa Jimmy Carter som påminde församlingen om gisslankrisen på den amerikanska ambassaden i Teheran som inleddes 1979 då Carter var president och pågick i 444 dagar.

Har fått fredspriset

Jimmy Carter tilldelades Nobels fredspris 2002 bland annat för sitt arbete med att nå fredliga lösningar på internationella konflikter.

– Det är meningen att vi ska vara en kristen nation, men vi är kända i världen som det mest krigiska landet på jorden. Och jag skulle säga att nästan alla krig som vi deltagit i har varit onödiga, sa den tidigare presidenten i söndags.

Fler artiklar för dig