Nyheter

Turkietmissionär varnar för ökande förföljelse

Förföljelsen mot kristna tilltar, men samtidigt ökar intresset för kristen tro bland muslimer. Det säger missionären Andrew Brunson, som förra året tvingades lämna landet efter att ha suttit fängslad i två år.

Pastor Andrew Brunson varnar för utvecklingen i Turkiet.

Amerikanske missionären och pastorn Andrew Brunson kom att hamna i den politiska hetluften förra året, när USA tryckte på för att få honom frigiven efter nära två år i fängelse i Turkiet. Till slut gav Turkiet vika, och i oktober 2018 fick Brunson lämna landet.

Andrew Brunson verkade som pastor och församlingsplanterare i Turkiet i över 20 år. Han greps i oktober 2016 i samband med de omfattande tillslagen mot regimkritiker efter ett misslyckat kuppförsök och försökte sedan bestrida anklagelser om bland annat spionage och att han bistått kuppmakarna.

Oroande situation

Situationen för Turkiets lilla skara av protestantiska kristna gör honom bekymrad, förklarade Brunson vid en hearing i Washington arrangerad av USA:s religionsfrihetskommission på torsdagen i förra veckan.

Läs också Pastor anklagas för terror

Även om de kristna har större frihet i Turkiet än i flera andra länder i regionen finns anledning till oro, varnade han.

– Stormmolnen samlar sig, sa han, skriver Christian Post.

Utländska kristna deporteras

Enligt pastorn har ett 50-tal utländska kristna familjer deporterats från Turkiet de senaste åren, och han menar att det har stor påverkan på de inhemska kyrkorna som inte tillåts ha egna ledarutbildningar.

Läs också Brunson: Jag bröt ihop i fängelset

Ett allvarligt orosmoln är den allt vanligare anklagelsen att kristna stöder terrorism, något som Brunson säger ofta hävdas i turkiska medier utan någon som helst bevisning. Han blev själv anklagad av en turkisk tidning för att ha stått bakom massakern på muslimer i Christchurch i Nya Zeeland tidigare i mars, då 50 människor dödades.

Sår hat

Pastorn menar att den Erdogan-ledda regeringen sår hat mot kristna genom att sprida lögner om dem, och det skapar en spänd atmosfär, skriver Christian Post.

Men samtidigt finns ett ökande intresse bland muslimer för den kristna tron, förklarade han.

– Fler och fler människor visar intresse för Bibeln och för att besöka kyrkor och ställa frågor om den kristna tron.

Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar för dig