03 december 2020

En tidning på kristen grundNyheter

Museum om Förintelsen ska utredas

Planerna på ett museum i Sverige om Förintelsen går vidare. På torsdag fattar regeringen beslut om att utreda förutsättningarna.

1 av 3

För ett år sedan väcktes idén om att inrätta ett museum om Förintelsen.

Museet är tänkt att fokusera på de överlevande svenskarna och samla föremål, intervjuer och dokument från deras berättelser. Som det ser ut i dag är dessa föremål utspridda på olika museer, i arkiv och i privata hem.

Saknar motstycke

Och nu tas ett viktigt steg i förberedelserna. Vid regeringens nästa sammanträde på torsdag ska beslut fattas om att utreda hur ett sådant museum ska bli, skriver Dagens Nyheter.

– Förintelsen saknar motstycke i vår historia. De överlevande som kom till Sverige vittnar fortfarande om sina upplevelser. Men en dag finns de inte längre kvar och kan berätta. Jag tycker att det är oerhört viktigt att vi för de överlevandes berättelser vidare, säger statsminister Stefan Löfven enligt tidningen.

Utredning klar i mars

Var förintelsemuseet ska ligga är oklart, det är en av de frågor där utredningen ska komma med förslag. Målet är att utredningen ska vara klar den 31 mars nästa år.

Läs mer: Regeringen lovar ett museum för Förintelsens överlevande

Parallellt med utredningen pågår även planeringen av internationell konferens om hågkomsten av Förintelsen och kampen mot antisemitism. Den är tänkt att äga rum i Malmö i oktober 2020.

Thomas Manfredh

Thomas Manfredh är reporter på Dagen.

Fler artiklar