Nyheter

Busch Thor svarar om de kristna kärnväljarna och SD

Dagens ledarskribent Elisabeth Sandlund gick ut med benhård kritik mot Ebba Busch Thor efter att hon ätit lunch med Jimmie Åkesson. KD-ledaren själv vill dock avdramatisera händelsen.

Det var med ett ungdomsförbund som sjöng hejarklacksramsor som KD-ledaren Ebba Busch Thor gjorde en uppmärksammad entré under Almedalsveckan.

Hon gör det relativt nylunchad med SD-ledaren Jimmie Åkesson, där de båda partierna sedan gemensamt gick ut i sociala medier och berättade om vad som hänt. Det som följde blev, som väntat, rejält omtalat. Lunchträffen har blivit ett av de stora politiska samtalsämnena, med påföljande efterspel från övriga partier.

Frågan är, var det här ögonblicket där SD släpptes in i den politiska värmen?

Sandlund kritisk

Inte minst Dagens ledarskribent Elisabeth Sandlund såg det som ett steg på väg åt det hållet, och skriver i en ledare att KD:s kristna kärnväljare har all anledning att känna besvikelse och sorg.

Men när Ebba Busch Thor peppras med frågor från den församlade pressen handlar det snarare om att tona ned händelsen. Det var bara en lunch, vad är det som är så konstigt med det?

Läs mer | Åkessons dröm blir KD:s mardröm

”Vi står kvar”

I det politiska spel som pågår ville Ebba Busch Thor snarare poängtera att det är C och L som har agerat felaktigt då de valde att stödja en socialdemokratisk regering.

Inför kameror och mikrofoner försäkrade hon att hon aldrig kommer att bruka våld på de kristdemokratiska värderingarna.

– Vi står där vi alltid har stått, säger hon.

När det gäller SD lägger hon till.

– I demokratisk ordning pratar vi med alla.

Läs mer | Busch Thor kritiseras efter lunch med Åkesson

Få igenom sin politik

Även tidningen Dagen är med och ställer frågor.

Vår ledarskribent Elisabeth Sandlund menar att med den här lunchen fjärmar ni er från era kristna kärnväljare. Har hon en poäng i det?

– Nej, jag tror att det är väldigt många väljare, oavsett hur man kategoriserar sig, som tycker att det är positivt att politiker gör vad de lovat sina väljare, nämligen att få igenom sin politik, även om det kräver samtal och i viss mån förhandlingar med alla partier i Sveriges riksdag, säger Ebba Busch Thor.

Anser du att SD har normaliserats eller är det ni som är på väg att normaliserar SD?

– Inget av det. Om man zoomar ut lite, det är ganska märkligt att vi står här på den mest intensiva politiska veckan under hela året, Almedalsveckan, och människor pratar om en lunch mellan två vuxna människor som är demokratiskt invalda i Sveriges högsta beslutande församling. Att det får en sådan uppmärksamhet har jag väldigt svårt att förstå, säger KD-ledaren och sveper sedan vidare efter att den improviserade pressträffen ute på gatan bryts.

Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar för dig