Nyheter

Twitter ska stoppa näthat mot religiösa

Mikrobloggen Twitter reviderar sina användningsvillkor för att komma åt hat som riktar sig mot religiösa grupper. Att kalla religiösa för "råttor" eller "virus" kan resultera i avstängning.

Förra året uppmanade Twitter sina användare att tycka till om hur mikrobloggens kunde utveckla sina villkor för att stävja avhumaniserande språkbruk på plattformen. De nya villkoren införs till följd av de synpunkter som kom in, skriver The Verge. Exempel på ordval som kan komma att resultera i raderade inlägg och avstängda konton är enligt Twitter att beskrivningar av religiösa som "äckliga", "smutsiga djur", "virus" som gör "det här landet sjukt" eller "råttor".

Skydda fler grupper

"Från och med i dag kommer vi att kräva att tweetar som dessa tas bort från Twitter när de rapporteras till oss", skriver företaget.

De nya villkoren som ska skydda religiösa grupper från hat kan komma att följas upp av motsvarande regler för att skydda fler grupper, meddelar Twitter.

"Är du säker?"

Nyligen meddelade den Facebookägda bilddelningstjänsten Instagram att kommentarer av mobbningskaraktär ska upptäckas automatiskt. Användaren ska få en chans att tänka igenom sin kommentar en extra gång före publicering. Den som är i färd med att skriva en kränkande kommentar på Instagram ska mötas av frågan: "Är du säker på att du vill lägga upp detta?"

TT/Dagen

Läs även | Kyrka slutar twittra efter hård kritik

Läs även | Emanuel Karlsten: Kyrkan kan lära av polisen om sociala medier

Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar för dig