Nyheter

Sverige kritiserar Kina för massinternering

Kina har kritiserats för omfattande övergrepp mot landets uiguriska minoritet. I veckan uppmanade ett 20-tal länder, däribland Sverige, i FN:s människorättsråd Kina att upphöra med massinterneringen av etniska minoriteter.

Minst en miljon uigurer hålls internerade i politiska fångläger i den kinesiska provinsen Xinjiang. Trots att regimens massiva omskolningskampanj riktad mot muslimska minoriteter varit känd sedan 2017 har omvärldens reaktioner varit svaga. När 21 europeiska länder och Japan på måndagen skrev ett gemensamt brev till i FN:s människorättsråd UNHRC, med krav på att interneringen måste upphöra, var det en första större internationell markering mot Kina för dessa övergrepp, konstaterade människorättsorganisationen Human Rights Watch, HRW.

Avfärdar kritik

Något formellt uttalande gjordes dock inte, och inte heller lades det fram någon resolution i rådet, vilket enligt diplomatkommentarer till nyhetsbyrån Reuters berodde på en rädsla för ”politiska och ekonomiska motreaktioner” från Kina. Kinas utrikesdepartement har avfärdat brevet som baktaleri mot Kina, och riktat kritik mot de undertecknande länderna, skriver Reuters.

Kinas officiella hållning är att interneringen syftar till att bekämpa religiös extremism, och att uigurerna utbildas i ”center för yrkesträning”.

I brevet till UNHRC uttalar de 22 länderna oro över rapporter om ”storskaliga interneringar, liksom omfattande övervakning och restriktioner, som särskilt riktar sig mot uigurer och andra minoriteter i Xinjiang. ”Vi uppmanar Kina att upprätthålla sina nationella lagar och internationella åtaganden och respektera mänskliga rättigheter och grundläggande friheter, inklusive religionsfrihet och trosfrihet i Xinjiang och hela Kina, heter det i brevet, skriver Reuters.

Vill få tillträde

I brevet uppmanas också Kina att låta internationella oberoende experter få tillträde till Xinjiang. FN:s högkommissionär för mänskliga rättigheter, Chiles tidigare president Michelle Bachelet, har tidigare försökt få Kinas tillåtelse att på plats utreda uppgifter om försvinnanden och godtyckliga interneringar.

HRW skriver i ett uttalande att brevet är viktigt ”inte bara för befolkningen i Xinjiang, utan för människor i hela världen som är beroende av att FN:s främsta rättighetsorgan ställer också de mäktigaste nationerna till svars”.

HRW konstaterar att flera människorättsorganisationer och medier de senaste åren rapporten om politiska utbildningsläger i Xinjiang, där omkring en miljon uigurer och andra turk-muslimer hålls fångna utan någon rättslig process, utsätts för politisk indoktrinering, blir illa behandlade och ibland utsätts för tortyr.

Tar familjers barn

BBC rapporterade förra helgen om att kinesiska myndigheter i Xinjiang tar muslimska barn från sina familjer och sätter dem i internatskolor där de omskolas till att bli rättrogna och regimstöttande. I snabb takt bygger myndigheterna stora skolor i Xinjiang och tvångsplacerar barn där, uppger BBC. Den brittiska tv-kanalen har bland annat intervjuat uiguriska föräldrar som befinner sig i Turkiet och som berättar att deras barn tagits ifrån och att de inte träffat dem på flera år.

Den tyske forskaren Adrian Zenz menar att det som pågår är en medveten kampanj för att skilja barnen från sina rötter, och omfattningen är sådan att han beskriver det som ett ”kulturellt folkmord”, skriver The Independent.

Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar för dig