Nyheter

Därför tog Solveig tåget genom Europa

En av dem som valde tåget i sommar var Solveig Tolsheden. På sin resa genom Europa fann hon inte bara kärlek till platserna hon besökte, utan även till resandet i sig.

1 av 2

Efter många resor med flyg genom åren, bestämde sig Solveig Tolsheden, hennes make och några vänner för att sätta sig på tåget i sommar. Mycket på grund av miljön.

– Man påverkas av Greta-effekten. Det talas mycket om klimatet i dag och tåg är ju ett betydligt mer klimatsmart sätt att resa på, säger Solveig Tolsheden som tillhör Immanuelskyrkan i Örebro.

Två och en halv vecka varade resan som tog dem ner till Rimini i norra Italien och hem igen. Totalt besöktes sex länder och åtta städer. På vägen ner passade de bland annat på att besöka Hamburg, Wien och Verona.

– Det är en väldig frihet när man åker tåg, att spontant kunna stanna till på platser.

Solveig Tolsheden uppskattar att tågen anländer till städernas centrum och jämför med flygplatserna som ofta ligger i städers utkant. Hon ser även andra fördelar med att välja tåget framför flyg.

Läs mer | Rälsresor går som tåget

”Vilsamt sätt att resa”

– Man kan se på utsikten medan man åker. Det är ett vilsamt sätt att resa på.

Att åka tillsammans med en stor grupp innebar mycket god gemenskap, men det fanns också utmaningar med lite olika viljor.

– Vi var öppna med varandra om vad vi ville. I bland delade vi på oss, men visst kunde det uppstå småkonflikter kring vem som följde med vem.

Att viljorna i bland gick isär gav dem möjlighet att upptäcka olika delar av platserna de besökte.

– En del ville vara mer spontana, medan jag gillar att planera lite. Tack vare det upptäckte jag en del guldkorn.

Veckorna på räls har gett Solveig Tolsheden en hel del erfarenheter som hon tar med sig till nästa tågluff. Bland annat blev det uppenbart att ryggsäckar var att föredra framför resväskor.

– Det blev ännu tydligare när två av våra vänner hade stora rullväskor som skulle lyftas i trappor och förvaras i trånga tågkupeer.

Albin Larsson

Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar för dig