16 maj 2021

En tidning på kristen grundNyheter

Nya anklagelser mot fängslad pastor i Kina

Sedan i december förra året sitter välkända kinesiska pastorn Wang Yi häktad. Nu har myndigheterna lagt till nya anklagelser mot pastorn.

Wang Yi är pastor för kyrkan Early Rain Covenant Church, med 500 medlemmar, i mångmiljonstaden Chengdu i provinsen Sichuan. Pastorn, som är känd för att uttala sig kritiskt mot regimen, har suttit häktad i över ett halvår, anklagad för "undergrävande av statsmakten", och nu har myndigheterna lagt till en ny brottsmisstanke, rapporterar Radio Free Asia. Pastorn utreds nu för illegal affärsverksamhet, skriver hans advokat Zhang Peihong på Facebook.

Grep 100 medlemmar

Vid myndigheternas tillslag mot kyrkan i december förra året genomsöktes även många medlemmars hem, och polis tvingade medlemmar att skriva under en utfästelse om att aldrig mer besöka kyrkan eller gå till kyrkans skolor, skriver människorättsorganisationen Human Rights Watch, HRW.

Förutom pastorn och hans fru Jian Rong greps ett hundratal församlingsmedlemmar. Än i dag hålls pastorn och fyra medlemmar häktade på hemlig plats, rapporterar Christian Post. Pastorns hustru frigavs i juni mot borgen, i väntan på rättegång.

Läs även |  Kina ökar trycket på husförsamlingar

Utsatta för tortyr

Flera av de medlemmar som frigetts har berättat att de utsattes för tortyr, några vittnar om att polis bundit fast dem vid en stol och lämnat dem utan mat i 24 timmar.

Efter tillslaget mot kyrkan i december förra året uppmanade HRW myndigheterna att omedelbart frige pastorn och alla gripna medlemmar.

"Stängningen av en protestantisk kyrka i Chengdo illusterar väl Xi Jinpings regering outtröttliga attacker mot religionsfrihet i Kina", skrev HRW i ett uttalande.

Medlemmar övervakas

En stor del av församlingens medlemmar lever nu under konstant polisövervakning, och deras telefoner och social medier-konton övervakas.

– Vi kan inte göra någonting. Om mer än fem-sex människor samlas kommer det att dra till sig uppmärksamhet... och den som blir upptäckt grips, säger en medlem till Radio Free Asia.

Begick självmord

Kommunistregimens förtryck mot kristna fick en tragisk följd i förra veckan, då prästen Song Yongsheng begick självmord. Song ledde en av de officiellt erkända Tre själv-kyrkorna i provinsen Henan, men orkade inte längre med hur myndigheterna behandlar de troende, skriver religionsfrihetsorganisationen China Aid.

I ett avskedsbrev som citeras av China Aid skriver Song att han hoppas att hans "martyrskap" ska göra att regimens övergrepp uppmärksammas.

Läs även | Kinesisk pastor arresterad – och 100 i församlingen

David Högfeldt

David Högfeldt är nyhetsreporter på Dagen.

Fler artiklar från Nyheter