11 april 2021

En tidning på kristen grundNyheter

Eskalerande våld i Kamerun

Konflikten i Kamerun har den senaste tiden eskalerat. Enligt flera källor har bland annat byn Bafumen attackerats av regeringssoldater, och i huvudstaden utbröt ett fängelseuppror i veckan.

Bakgrunden till konfliken i Kamerun är motsättningar mellan den franskspråkiga delen av Kamerun och den engelskspråkiga. Enligt de frihetskämpar som nu vill se ett fritt engelskspråkigt land, "Ambazonia" beror konflikten på åratal av förtryck från den franskspråkiga delen.

Det finns kristna på båda sidor i konflikten, som eskalerat sedan i höstas. Rapporter kommer kontinuerligt om övergrepp framför allt från den franskspråkiga centralregeringens sida, men det finns även rapporter om att delar av den rörelse som vill se ett fritt Ambazonia använder våld mot civilbefolkningen.

Läs mer: Konflikten i Kamerun förvärras

Grep pojkar i en by

Nyligen attackerades byn Bafumen av regeringssoldater, enligt flera källor.

– Våldet blir allt värre. Militären grep några pojkar i byn och anklagade dem för att vara soldater. Sedan misshandlades de, säger Julius Ntobuah, som är flykting från Kamerun och sedan tre år tillbaka bor i Sverige.

Julius Ntobuah är katolik och engagerad i kampen för ett fritt Ambazonia. Våldet finns på båda sidor, säger han, men han menar att det är regeringssidans attacker som driver på våldsutvecklingen. Han säger att kristna är särskilt utsatta för våldsattacker.

Ett upplopp nu i tisdags i fängelset i huvudstaden Yaoundé slogs ned av Kameruns säkerhetsstyrkor. Ingen dödades i upploppet, men flera personer skadades. Upploppet startades av frihetskämpar för Ambazonia.

– Det berodde på att dessa "ambazonier" fått sitta fängslade i tre år utan rättegång, säger Julius Ntobuah.

Han menar att enda vägen framåt är självständighet för Ambazonia. Men det katolske biskopen Christian Tumi, intervjuad i BBC Afrique, vill hellre se "dialog" och en fortsatt federation mellan de båda delarna av landet.

"Förbi det stadiet"

Tumi gick också ut i katolska tidningen Crux nu i veckan och manade rebellerna att se till så att skolor åter kan öppna i Kameruns engelskspråkiga delar. Han anklagar där rebellerna för att ha kidnappat barn från skolor, och för att uppmana till skolbojkott.

Julius Ntobuah säger att han har "all respekt" för biskopen, men att tiden nu har runnit ut för en fortsatt federation.

– Vi är förbi det stadiet.

– Och när det gäller skolorna handlar det om att regeringssidans militär befinner sig på gatorna. Vi kan inte riskera våra barns säkerhet - det är därför vi uppmanar till skolbojkott.

Hoppas på USA

De som kämpar för ett fritt Ambazonia är än så länge en relativt splittrad grupp.

Julius Ntobuah säger att han hoppas på framför allt amerikanska initiativ för att få slut på våldsamheterna och lösa konflikten.

– Det här är den mest underrapporterade konflikten i världen. Men nästa vecka kommer det att hållas ett möte i USA, vi hoppas att det kan bli en plattform för att lyckas häva det kaos som råder just nu.

Hittills har minst 2000 människor dött på grund av konflikten, och över 400 000 har tvingats fly från sina hem.

Inger Alestig

Inger Alestig är reporter på Dagen.

Fler artiklar från Nyheter