Nyheter

Romsk minnesceremoni - 75 år sedan "zigenarnatten"

Natten mellan den 2 och 3 augusti 1944 mördades cirka 3 000 romska fångar i Auschwitz-Birkenau. För att inte glömma de fruktansvärda händelserna under "Zigenarnatten" hålls ceremonier och panelsamtal i dag fredag.

"Vad kan vi lära av historien och hur kan vi minska antiziganismen?" är temat för ett panelsamtal under minnesdagen för mördade romer. Bilden: en romsk flagga.

Händelserna under "Zigenarnatten" och nazisternas förföljelse av romer uppmärksammas i hela landet i dag i minnesstunder och panelsamtal.

Bland annat arrangeras i dag en minnesstund på Raoul Wallenbergs torg. Bakom står Sveriges Internationella Roma Filmfestival tillsammans med Forum för levande historia och Länsstyrelsen Stockholm.

Antiziganism

Ett panelsamtal arrangeras också i Forum för levande historias lokaler med temat: "Vad kan vi lära av historien och hur kan vi minska antiziganismen?"

Även i Göteborg uppmärksammas dagen genom en ceremoni på Raoul Wallenbergs plats på Haga kyrkoplan. I Göteborg ordnas också ett panelsamtal där antiziganismen tas upp.

På flera andra platser, till exempel i Borås, ordnas minnesstunder. Det romska folkmordet är känt som "Porajmos" eller den romska Förintelsen. Romer hörde, tillsammans med judarna, till de grupper som drabbades hårdast av nazisternas ras-och utrotningspolitik.

Minst 200 000 mördades

Natten mellan den 2 och 3 augusti gasades cirka 3 000 romer ihjäl i lägret i Auschwitz-Birkenau. Enligt vissa beräkningar mördades sammanlagt mellan 200 000 och 500 000 av de cirka en miljon romer som fanns i Europa under nazismen.

Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar för dig