Nyheter

Kristna i kinesisk provins får inte fortsätta mötas

Kinesiska myndigheter har förbjudit en grupp kristna i den sydliga provinsen Guizhou att fortsätta mötas, rapporterar Christian Solidarity Worldwide.

De kristna är tidigare medlemmar i husförsamlingen Living Stone Church som haft uppemot 700 medlemmar, skriver människorättsorganisationen Christian Solidarity Worldwide, CSW.

Sedan flera av husförsamlingens medlemmar och en av dess pastorer fängslades 2015 har många av medlemmarna i stället mötts i mindre grupper.

Nu har kristna som mötts i de mindre grupperna anklagats för att ha begått "illegala religiösa gärningar". Enligt Kinas förordning för religiösa frågor måste religiösa aktiviteter "generellt" hållas på platser som myndigheterna tillhandahåller.

Läs även | Nya anklagelser mot fängslad pastor i Kina

"Världssamfundet måste lyfta frågan"

I april 2018 dömdes Su Tianfu, en av pastorerna i Living Stone Church till ett års fängelse, efter att ha suttit i husarrest i över två år.

Mervyn Thomas, grundare av CSW, säger i ett uttalande att Living Stone Churchs medlemmar mött "orättvist motstånd" från myndigheterna i flera år.

– Världssamfundet måste ta varje tillfälle i bilaterala kontakter att lyfta frågan om dessa kristna och andra religiösa grupper som förtrycks i Kina, säger Mervyn Thomas.

Läs även | Sverige kritiserar Kina för massinternering

Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar för dig