Nyheter

Kristna i fara när Erdogan hotar med Syrien-invasion

Turkiet planerar en militäroffensiv i nordöstra Syrien mot den kurdiska YPG-milisen. Minoritetsgrupper i området räds nu för följderna.

1 av 2

Tiotusentals turkiska soldater står redo vid gränsen mot Syrien, rapporterade Washington Post på söndagen, samma dag som president Erdogan kungjorde att en invasion är på gång.

YPG-milisen, som varit en av del av USA-stöttade Syrian Democratic Forces, SDF, har varit avgörande i kampen mot terrorgruppen Islamiska staten. Men i Turkiets ögon är YPG en del av den hatade och av landet terrorstämplade PKK-rörelsen. USA vill upprätthålla en säkerhetszon på den syriska sidan av gränsen, där amerikanska styrkor ska finnas på plats, men Turkiet vill kontrollera området helt på egen hand och driva bort YPG. Men det är bara en del av deras motiv, menar journalisten Nuri Kino. Han leder organisationen A Demand for Action, som kämpar för de utsatta minoriteterna i regionen.

"YPG är Turkiets ursäkt"

– Att attackera YPG är Turkiets ursäkt för att invadera och annektera området, säger Nuri Kino till Dagen.

USA har föreslagit att säkerhetszonen ska kontrolleras av både amerikanska och turkiska styrkor, men Erdogan kräver att enbart Turkiet ska kontrollera området, vilket allvarligt oroar kristna och andra minoritetsgrupper i området.

– De flesta från vårt kristna folk lever i det här området och om en militäroperation händer här kommer det att fylla vårt folk med fruktan, säger Abdelahad Gawriye från Syriac Union Party till amerikanska kristna tv-kanalen CBN.

Läs även Stor artikelserie: Livet efter IS

Vädjade till USA

I juli vädjade assyriska/syrianska kristna till USA att rädda dem. "Vi hoppas och ber att världen inte ska överge oss nu, vi som försvarat världen mot IS. Nu är det tid för kristna västländer, kyrkor och troende i hela världen, att skydda vårt kristna folk i nordöstra Syrien från att falla offer för ett brutalt krig, diktatur, fascism och radikalisering", skrev Syrianska militärrådet i ett uttalande.

USA skickade på måndagen en delegation till Ankara i ett försök att hindra en turkisk invasion av de numera kurddominerade områdena i Syrien och hitta enighet om säkerhetszonen.

Varnar för nytt IS

Det numera kurddominerade styret i nordöstra Syrien varnar för att en turkisk attack kan leda till att Islamiska staten återuppstår. Nuri Kino delar den bedömningen.

– Om Erdogan får carte blanche av Trump för att invadera och använda kriget mot PKK som ursäkt, då kan det leda till att islamister får fotfäste i området igen, säger Nuri Kino.

Nuri Kino menar att rapporteringen från regionen ofta saknar både historisk, kulturell och religiös kontext, och påminner om historiken:

– Efter folkmordet på kristna i osmanska riket 1915 fick västländer dåligt samvete och gav det som i dag är nordöstra Syrien till de överlevande. Där byggde de kristna städer och byar som attackerats av islamister de senaste fem åren, och som nu kan invaderas igen.

Nuri Kino invänder också mot uttrycket "omtvistade områden" som ofta används i regioner.

– För assyrier och syrianer är det oerhört beklagligt att det som varit deras moderland i tusentals år nu är omtvistade områden mellan andra folkgrupper, i såväl Turkiet som Syrien och Irak.

Läs också Turkiet inleder invasion av Syrien - ”Tar över kampen mot IS”

Fler artiklar för dig