Nyheter

Kristen irakier dog efter utvisning från USA

Han hade bott hela sitt liv i USA. 41-årige Jimmy Aldaouds död i Irak skapar debatt.

###

Han föddes i ett flyktingläger i Grekland och kom till USA som bebis. Jimmy Aldaoud har sedan dess bott hela sitt liv i USA, även om han haft kvar irakiskt medborgarskap. Familjen tillhör den kaldeiska kyrkan, en av de hårt prövade religiösa minoriteterna i Irak.

Offensiv mot migranter

I juni deporterades Jimmy Aldaoud till Irak som en del i en större offensiv mot migranter, specifikt handlar det om ett löfte att utvisa 1 400 irakier i Detroit, bland dem flera tillhörande olika kristna grupper. Bakom de tuffare tagen finns president Donald Trumps politik, och inte minst de kristna grupperna har protesterat mot utvisningarna med tanke på Trumps löften innan han valdes att skydda Mellanösterns kristna.

Drygt två veckor efter själva utvisningen av Jimmy Aldaoud berättar han i en video om sin livssituation, en video som nu börjar spridas. Han säger att han lever på gatan och får leta efter mat, han berättar att han har diabetes och inte längre får någon behandling. Dessutom förklarar han att han inte förstår språket och ingen talar engelska.

Vägrade lyssna

På videon går det se att det är sliten man som uttalar sig, på höger arm finns ett kors intatuerat.

Jimmy Aldaoud berättar också att han inte fick en chans att förklara sig efter att han blivit inplockad av polisen.

– De vägrade lyssna på mig, berättar han.

– Jag bad dem, jag har aldrig sett landet, jag har aldrig varit där, jag kan inte språket.

Dog i Irak

I tisdags kom uppgifterna att Jimmy Aldoud avlidit i Irak, och dödsorsaken som nämns är att han som diabetiker inte lyckades få tag på insulin. Beskedet förmedlades av ett juridiskt ombud som säger sig stå nära familjen. Edward Bajoka förklarade också att Jimmy Aldaoud inte bara led av diabetes utan även paranoid schizofreni.

Flera amerikanska medier rapporterar nu om mannens öde efter utvisningen och en debatt om Donald Trumps hårda tag mot migranter har blossat upp. Bland annat går det juridiska ombudet ut hårt i sin kritik och menar att det är den amerikanska administrationen som är ansvarig för Jimmy Aldaouds död.

Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar för dig