Nyheter

Över 200 migranter fast på fartyg i Medelhavet

Ett norskt fartyg med 85 migranter och ett spanskt fartyg med 121 migranter ombord är båda fast på Medelhavet, då Italien vägrar låta migranterna komma iland.

Det norska fartyget Ocean Viking har räddat 85 migranter ur Medelhavet, meddelade Läkare utan gränser på fredagen.

– Nu jobbar vi med att kartlägga människors tillstånd. De som vill kan få medicinsk hjälp ombord. Därefter handlar det om att få dessa utsatta människor till en trygg hamn, säger Karine Nordstrand

– Vi kommer aldrig att returnera dessa människor till Libyen, tillägger hon.

Oklar destination

Italiens inrikesminister Matteo Salvini kräver att Norge tar ansvar för dem som räddats av Ocean Viking. Enligt italienska medier har han skrivit till Norges justitie- och invandringsminister Jøran Kallmyr och bett honom se till att fartyget inte lägger till i Italien.

Kallmyr, från Fremskrittspartiet, säger till public servicekanalen NRK att det inte är aktuellt för Norge att ta emot människor som har räddats ut Medelhavet, i stället bör de skickas tillbaka till Afrika.

– Vi ser att på dessa båtar befinner sig ofta personer från Pakistan, Bangladesh, Egypten och Tunisien och de har inget i Europa att göra. Det är inte de som ska få asyl, säger Jøran Kallmyr.

121 migranter

Samtidigt har det spansk-registrerade fartyget Open Arms legat i vattnet utanför Italiens sydligaste ö Lampedusa i över en vecka, med 121 migranter ombord, rapporterar AP. Bland migranterna finns ett nio månader gammalt tvillingpar från Etiopien. Om fartyget går in på italienskt vatten hotas det med böter på en miljon euro. Malta har tidigare vägrat fartyget att ta sig in i hamn, och Spanien vill inte heller ta emot fartyget, då de inte närmsta säkra hamn.

Annika Breidhardt, talesperson för EU-kommissionen, säger enligt AP att kommissionen uppmanat medlemsländer att ”visa solidaritet”.

"Våra bröder och systrar"

Kände amerikanske skådespelaren Richard Gere kom ombord på Open Arms på fredagen. Han förde mig sig förnödenheter och manade omvärlden till stöd för migranterna, som han beskrev som ”våra bröder och systrar”.

– Det viktigaste för de här människorna är att kunna ta sig till en fri hamn, att komma av fartyget, ta sig i land och starta ett nytt liv.

TT/NTB

Dagen

Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar för dig