Nyheter

Här blir Abbas konfirmerad på Migrationsverkets förvar

En troligen unik händelse ägde rum på Migrationsverkets förvar i Märsta på söndagen. Den afghanska konvertiten Abbas konfirmerades under en gudstjänst i ett besöksrum på förvaret. – Det känns jättebra, säger Abbas själv efteråt.

I dag, söndag har Abbas Alavi suttit i Migrationsverkets förvar i 172 dagar. Migrationsverket tror inte på att han verkligen är kristen, men Afghanistan vägrar ta emot honom eftersom han konverterat. I denna Moment 22-situation hålls Abbas i förvar.

– Det känns fruktansvärt och orättvist, säger pastor Maria Linder, som de senaste åren lärt känna Abbas väl.

– Framför allt känns det som ett stort missförstånd. Hur kan Migrationsverket efter några intervjuer säga att Abbas inte är kristen, som vi lärt känna i församlingen under flera år? Till och med i Afghanistan vet de att han är kristen, säger hon.

Mycket aktiv

Abbas är döpt och medlem i Missionskyrkan i Linköping sedan 2017 och är en mycket engagerad församlingsmedlem. Och från och med i dag är han också konfirmerad. Dagen är på plats när pastor Maria Linder förrättar gudstjänst inne på förvarets besöksrum i Märsta, tillsammans med församlingens ordförande Anna Gardström och församlingsmedlemmen Morgan Filipsson, som tillhör Abbas bönegrupp.

Lektioner på telefon

Abbas hälsar glatt när besökarna anländer, och slår sig ner med pastorn för att gå igenom hur gudstjänsten går till. Han är på gott och skämtsamt humör, men när den vita konfirmandklädnaden kommer på blir det lite mer allvarligt – även om han får behålla kepsen på sig.

Pastor Maria inleder gudstjänsten med att berätta om den konfirmationsläsning som hon genomfört med Abbas under sommaren, med ungefär en lektion om dagen i tre och en halv vecka. De flesta lektionerna har hållits över telefon, men några har skett i besöksrummet på förvaret.

I sitt tal till konfirmanden sa hon att det var annorlunda att konfirmera någon som redan kan så mycket om tron och är aktiv i församlingen.

– Du vet mycket om kristendomen, eftersom du gått på bibelskola, läst mycket i Bibeln själv och också varit väldigt aktiv i församlingen och i ungdomsarbetet i kyrkan. Konfirmationen har blivit ett sätt att bekräfta din tro, repetera det du redan kunde och lära dig ännu mer och växa i tron och att praktisera din tro när du inte tillåts vara hemma i kyrkan.

Läs också: Abbas var söndagsskollärare - nu ska han utvisas

På Facebook

Gudstjänsten filmades också och livesändes över Facebook, så församlingsmedlemmar och vänner kunde följa med i den annorlunda högtiden.

– Abbas har många vänner som vill se konfirmationen och jag vet att det är flera som bjudit hem kompisar och sitter och följer gudstjänsten tillsammans, berättar pastor Maria.

Efter konfirmationen blir det som sig bör fika och presenter, och en liten pratstund under den tid som återstår innan besökstiden är över.

Hur känns det nu att vara konfirmerad?

– Det känns jättebra, en jätteskön känsla, säger Abbas, och har lite svårt att hitta orden.

Maria Linder säger att hon tror att konfirmationen är unik.

– Jag känner inte till någon konfirmation på ett förvar tidigare, säger hon.

– Jag vet inte ens om någon annan av de afghanska konvertiterna har blivit konfirmerad.

Ny förhandling

På onsdag i nästa vecka är det dags för förhandling mellan Abbas, hans advokat, gränspolisen och Migrationsverket för att avgöra om Abbas ska fortsätta hållas i förvar eller inte.

Han säger själv att situationen är svår även om han har det bra på förvaret och får mycket besök. Att inte bli trodd när han berättar om sin tro, och bli behandlad som en brottsling känns konstigt.

– De har ställt så konstiga frågor om min tro. Det känns som att man skulle behöva ringa till Jesus så han kan säga till dem att jag är kristen, säger Abbas.

Församlingsvännerna pratar om hur de ser fram emot den dag då Abbas slipper ut ur förvaret.

– Åh vad vi längtar, vi måste ha ballonger! säger pastor Maria.

Fler artiklar för dig