25 oktober 2020

En tidning på kristen grundNyheter

Indisk pastor misshandlad av hindunationalister

Misstänkta hindunationalister stormade kristet bönemöte och misshandlade pastorn. Incidenten i förra månaden är en av många i en tilltagande våg av våldshandlingar mot religiösa minoriteter i Indien.

Det var i norra delen av delstaten Uttar Pradesh som det kristna bönemötet utsattes för en hindunationalistisk attack, uppger International Christian Concern, en organisation som bevakar förföljelserna av kristna i bland annat Indien.

Enligt den utsatte pastorn Raju Prassad var det medlemmar av en militant hindunationalistisk ungdomsgrupp som först trakasserade personer som var på väg till mötet och sedan överföll och misshandlade pastorn.

Läs också: Indiens kristna fruktar hårdare förföljelse

Misshandel

Efter att polisen tillkallats till platsen anhölls medlemmarna i den kristna församlingen anklagade för tvångskonversion, ett brott som religiösa minoriteter i Indien anklagas allt oftare. Samtliga hölls kvar i flera timmar samtidigt som misshandeln av pastorn tilläts fortsätta. Förövarna har inte ställts till svars för attacken, uppger The Christian Post.

I vissa delstater, bland annat i Uttar Pradesh, är det olagligt att försöka övertala människor till att konvertera. Och även om mötesfriheten är lagstadgad i den indiska grundlagen så är det fritt fram för grannar att anmäla religiösa samlingar till myndigheterna.

Hindunationalistisk regering

Sedan det hindunationalistiska partiet BJP under ledning av premiärminister Narendra Modi kom till makten 2014 har våldet och förföljelserna av icke-hinduer ökat markant. Partiet har också genomdrivit flera lagar på fastighetsområdet i syfte att begränsa minoritetsgruppers möjligheter att utöva sin religion.

Under 2018 har 55 kyrkor i Uttar Pradesh och 25 i granndelstaten Uttarakhand måst stänga efter räder liknande den som beskrivits ovan, eller efter klagomål från grannar, uppger nättidningen Religion Unplugged. Enligt källor till tidningen är det en vanlig metod från hinduextremisters sida att storma pågående gudstjänster.

– Om det inte skrämmer de kristna brukar de tillkalla polisen, stänga ner kyrkan med våld och jaga i väg medlemmarna, berättar Mange Singh från Christian Revival Church.

Skräms med våld

Enligt Open Doors finns det delstater som tömts helt på kristna, då familjer tvingats fly förföljelsen.

– Enligt nationalisterna finns det inget annat sätt att vara en indier än att var en hindu. Så alla som bekänner sig till andra trosinriktningar och religioner ses som icke-indier, säger representanter för Open Doors till The Christian Post.

Enligt Open Doors har myndigheterna i en tredjedel av Indiens delstater intensifierat sitt arbete för att beivra antikonversionslagar och lagen mot koslakt.

Anna Bieniaszewski Sandberg

Anna Bieniaszewski Sandberg är tidigare reporter på Dagen.

Fler artiklar