Nyheter

Kristna i Hongkong fruktar minskad frihet

Oroligheterna i Hongkong fortsätter och kristna i området känner sig osäkra inför framtiden. Om Kina får större inflytande i Hongkong är de rädda för att religionsfriheten kommer att minska.

1 av 3

Det har gått över två månader sedan demonstrationerna i Hongkong startade. Missnöjet över relationen till Fastlandskina har lett till våldsamma sammandrabbningar mellan polis och demonstranter. Bland regionens kristna invånare, som utgör omkring 10 procent, finns en oro över hur deras situation kommer att påverkas om Fastlandskinas inflytande ökar. Baptist Press har pratat med religionsfrihetsexperten Gina Goh.

– Hongkong är en nästintill autonom administrativ region i Kina av modellen ”ett land, två system” . Kristna i Hongkong har större frihet än kristna i Kina där kommunistpartiet har inlett en intensiv religiös förföljelse.

Läs även | Kristna uppmanar till fredlig lösning i Hongkong

Vill att förslag skrotas

Startskottet för protesterna i Hongkong var en lag som skulle möjliggöra utlämningar till Fastlandskina. Trots att lagförslaget lades på is fortsatte protesterna eftersom Hongkong-borna vill att förslaget skrotas helt. Gina Goh menar att invånarna är rädda för att lagen, om den antas, skulle vara första steget bort från modellen ”ett land, två system” till ”ett land, ett system”.

– Det skulle vara väldigt skadligt för alla friheter som Hongkong åtnjuter, säger Gina Goh.

I Fastlandskina får biblar bara säljas på platser godkända av staten. Även teologisk utbildning måste godkännas av staten, vilket gör att många kineser åker till Hongkong för att utbilda sig.

– Utlämningslagen skulle kunna innebära större risker för kinesiskt kristna att komma till Kina och för kristna i Hongkong att åka till Kina för att hjälpa eller undervisa dem, säger Gina Goh.

Läs även | "Myndigheter i Kina räknar och övervakar kristna"

Litar inte på löfte

Hon berättar att det ursprungliga förslaget av utlämningslagen innehöll undantag för politiska och religiösa ärenden, men att invånarna i Hongkong inte litar på att Fastlandskina håller sitt ord. Gina Goh menar att pastorer som är med i demonstrationerna ser det som en kamp för rättvisa och frihet.

– Många av dem känner att det här är deras sista utpost i skyddet av staden, säger hon.

Läs även | Demonstranter har gjort hallelujahymn till kampsång

Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar för dig