20 januari 2021

En tidning på kristen grundNyheter

Pastor Kong Hee fri efter 28 månader i fängelse

Efter att ha avtjänat sitt straff släpptes Kong Hee, grundare av City Harvest Church i Singapore, på torsdagen. Enligt församlingen ska han nu "spendera tid med sin familj, speciellt sina gamla föräldrar".

Kong Hee, som fyllde 55 år dagen efter frigivningen, dömdes 2005 till åtta års fängelse för ekonomisk brottslighet. Samtidigt dömdes även flera andra ledande personer i City Harvest Church till fängelse, men domarna överklagades och sänktes.

För Kong Hees del innebar det att han fick 3,5 års fängelse. Och efter att ha avtjänat 28 månader är han nu alltså en fri man igen.

"Tröst och glädje"

I ett uttalande från City Harvest Church tackar han församlingsmedlemmarna för deras böner.

"Era brev gav honom tröst och glädje", sägs det enligt tidningen The Straits Times.

Av uttalandet framgår också att Kong Hee använde den mesta tiden i fängelset till att söka Gud.

Som Dagen har skrivit tidigare fick Kong Hee sin ursprungliga dom efter att domstolen slagit fast att han hade förskingrat motsvarande drygt 300 miljoner kronor av kyrkans pengar för att finansiera sin hustrus musikkarriär.

Enligt uppgift är det den största summan välgörenhetspengar som någonsin har förskingrats i Singapore.

Totalt dömdes sex ledare inom City Harvest Church. I dag är fem av dessa släppta, den sjätte personen – Chew Eng Han – sitter däremot fortfarande bakom lås och bom sedan han försökt att fly från Singapore dagarna innan han skulle börja avtjäna sitt straff. För detta fick han ytterligare 13 månaders fängelse.

Läs även | Domstol fastställer kortare straff för kyrkoledare

Andlig ledare

En talesperson City Harvest Church säger till The Straits Times att Kong Hee inte har varit anställd i kyrkan sedan 2005, men att han utöver ett andligt ledarskap.

Förra månaden rapporterade The Straits Times att gåvogivandet till församlingen, som förra året hade 16 000 medlemmar, hade minskat kraftigt. Mellan november 2016 och december 2017 fick de in cirka 350 miljoner kronor, motsvarande summa 2018 var 215 miljoner – en minskning med omkring 40 procent.

---

Fakta:

---

Johannes Ottestig

Johannes Ottestig är reporter på Dagen.

Fler artiklar från Nyheter