16 oktober 2021

En tidning på kristen grundNyheter

Flyktingpastorn om Filipstads kris

Filipstad målas nu upp som ett exempel på en havererad migrationspolitik. Flyktingpastorn, och tidigare KD-politikern, Bengt Sjöberg håller med om att det finns en hel del problem, men också hopp.

1 av 3

SVT:s Uppdrag granskning gör i ett program ett nedslag i värmländska Filipstad, en kommun som en längre tid använts som slagträ i migrationsdebatten. Det handlar om en kommun som rent ekonomiskt går på knäna då allt fler utrikesfödda i behov av ekonomiskt stöd flyttar in, samtidigt som allt fler inrikesfödda flyttar ut. Kommunen ser ut att gå 30 miljoner kronor back, och har skickat ut ett nödrop till staten.

Flyktingpastorns stad

I Filipstad finns också Bengt Sjöberg, ofta kallad flyktingpastorn med tanke på sitt stora engagemang för nyanlända. Han är välkänd i frikyrkliga kretsar och ses ofta som ett föredöme när det gäller integrationsarbete. Han var tidigare KD-politiker, men hoppade av i protest strax innan valet 2018 på grund av partiets hårdare hållning i migrationsfrågan. I Filipstad var han innan valet med och styrde tillsammans med S, V och MP, och till Dagen kan han bekräfta att kommunen dragit ett tungt lass när det gäller nyanlända.

– Jag har suttit med i kommunledningen under de här tuffa åren, jag har varit med på väldigt många budgetberedningar, säger Bengt Sjöberg.

Han berättar att han flera gånger satt och bad under budgetmötena, men också att han var väldigt aktiv med att säga att de här utmaningarna är något som kommunen ska klara av.

Läs även | Pastor: Svårt sjuka Fartun nobbas av politiker

Vill nyansera bilden

Bengt Sjöberg är full av berättelser, dels hur Filipstads kommun på olika sätt arbetat för att få ihop arbetet med alla nyanlända, dels med berättelser från församlingen som på många sätt blivit en viktig motor i integrationsarbetet.

Men det är en hel del problem som hopat sig. Allt fler människor går på försörjningsstöd, flera nyanlända saknar dessutom utbildning. Men Bengt Sjöberg vill nyansera bilden och menar att långtifrån alla som behöver hjälp är flyktingar. Men att kommunen rent ekonomiskt går på knäna känner han väl till, samt kopplingen som finns med antalet migranter.

Samtidigt tycker han att det är olyckligt hur Filipstad numera används för att argumentera för en åtstramad migrationspolitik. Enligt Bengt Sjöberg handlar det om att kommunen tagit ett extra stort ansvar, men att det inte hade behövt vara så.

– Hade flera kommuner agerat på liknande sätt hade vi klarat det här, säger Bengt Sjöberg.

– Nu har vi tagit emot över tvåtusen personer på fem år. Vi kan inte hoppas att någon industri flyttar hit, utan vi måste hitta olika åtgärder för att skapa enklare jobb, inte minst för kvinnor som är lågutbildade.

Läs även | Bengt Sjöberg: Jag vill se större engagemang för flyktingar 2019

Ta hjälp av staten

För att klara situationen den närmaste tiden måste staten rycka in, menar Bengt Sjöberg, inte minst eftersom kommunen tagit ett så stort ansvar.

Att Filipstad kommer att klara av den nuvarande situationen är han övertygad om.

– Jag har flera gånger varit med vid krisbudgetar där vi till sist rett ut förhållandena. Jag har pratat med en del av mina vänner inom politiken, de har goda kontakter med regeringen, jag tror vi kommer få hjälp.

Bengt Sjöberg tar det nu, av personliga skäl, lugnt när det gäller flyktingärenden. Men församlingens engagemang är fortsatt starkt.

– Vi försöker att vara ett litet ljus, som många faktiskt satt sitt hopp till. När vi återsamlades efter sommaren var kyrkan full, flera av de ensamkommande unga pojkarna berättade att de hittat boende och arbete, vi har inte tappat modet.

Läs även | Familjeåterföreningar möter stark motvind

Jacob Zetterman

Jacob Zetterman

Jacob Zetterman är reporter på Dagen.

Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar från Nyheter

Fler liknande artiklar


Dagens bibelord

Läs alla platsannonser på Dagen Jobb

Dagens poddar