Nyheter

Religiösa klyftor ökar då Amazonas brinner

Brasilien evangelikala kyrkor är på kollisionskurs med katoliker och övriga protestantiska samfund då regnskogen står i brand.

###

Amazonas, av många beskrivet som världens lungor, står i brand och en hel värld har förfasat sig. Inte minst landar mycket av kritiken på Brasiliens president Joar Bolsonaro, själv inte direkt någon stor klimatkämpe utan snarare anklagas han för att vara pådrivande i att Amazonas djungelområden krymper.

Stora delar av omvärlden har redan fördömt vad som hänt. Detsamma gäller flera stora kyrkofamiljer inne i Brasilien, där såväl landets katolska samt flera protestantiska kyrkor stämt in i klagovisorna.

Läs även | Enbart pengar till Brasilien löser inte problemet

Kristna splittrade

Men långtifrån alla kristna rörelser verkar så brydda. Snarare finns det en splittring bland Brasiliens kristna när det gäller bränderna i Amazonas, rapporterar Religion News.

De skriver att det har varit väldigt tyst på den evangelikala läktaren inför den miljökatastrof som många andra ser passerar revy. Exempelvis verkar landets växande pingstkyrka mer eller mindre ignorera bränderna, och nu ser det ut som om klyftorna mellan olika trossamfund ökar i landet.

Apokalyptiskt

Religious News citerar exempelvis den lutherska pastorn Inácio Lemke som menar att kristna inte kan stå bredvid och tyst titta på när Amazonas brinner.

– Brasilien är ett påstått kristet land, säger han.

Kyrkoledaren beklagar sig sedan över att de evangelikala gruppernas snarare verkar ge sitt stöd till jordbrukare som vill skövla regnskog för att kunna expandera, och att deras attityd knappast kan kallas att följa evangeliets budskap.

Flera andra kyrkoledare håller med i kritiken, inte minst då de olika evangelikala kyrkorna är mer lojala med president Bolsonaro, inte helt olikt det stöd som USA:s president Donald Trump har en samma grupp. De evangelikala kyrkorna kritiseras också för att ha en mer apokalyptisk teologi, där klimatproblemen snarare är tecken på tidens slut och Jesus återkomst, det vill säga inget man som kristen bör kämpa emot.

Läs även | Kristna i Brasilien tar avstånd från Bolsonaro

Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar för dig