17 maj 2021

En tidning på kristen grundNyheter

Hongkongs kristna kräver reformer

På lördagen trotsade tusentals Hongkong-bor, många av dem kristna, myndigheternas demonstrationsförbud. Enligt flera nyhetskällor hördes bland annat kristna sånger.

1 av 4

För att kringgå myndigheternas beslut att förbjuda demonstrationen samlades en stor grupp människor tidigt på lördagseftermiddagen, lokal tid, på en fotbollsarena. Officiellt beskrevs det som en "religiös samling", något som inte kräver ett tillstånd, och enligt Australiens nationella nyhetsbyrå, APP, sjöng människor också "Sing Hallelujah to the Lord". Men APP uppger samtidigt att människor även skanderade politiska slagord med knutna nävar.

Trots att APP beskriver samlingen som lugn och fredlig avbröts den ganska omgående av polisen.

Femårsdag skulle uppmärksammas

Lördagens förbjudna demonstration skulle enligt TT uppmärksamma femårsdagen av att Peking avvisade ett krav på utökad demokrati varefter den så kallade Paraplyrörelsen föddes.

Läs mer: Demonstranter har gjort hallelujahymn till kampsång

Arrangörerna meddelade också att de hade ställt in demonstrationen efter myndigheternas förbud, men senare på lördagen samlades ändå människor till protester i centrala Hongkong där de möttes av vattenkanoner.

Kristna har spelat en aktiv roll

Demonstranterna, som inledde sina protester för mer än 12 veckor sedan, vill stoppa en lag som innebär att Hongkongs invånare ska kunna skickas till fastlands-Kina för att ställas inför rätta.

I mitten av juni skrev Dagen att den kristna hymnen "Sing Hallelujah to the Lord" från 1974 hade blivit ledmotiv för proteströrelsen. Och Religion News Service uppger att Hongkongs kristna har spelat en aktiv roll i protesterna.

"Grupper av kristna deltar regelbundet i marscherna som har gått genom Hongkongs gator varje helg sedan i juni och deras vädjanden om fredliga protester och deras sånger och böner hörs ofta tillsammans med protestropen."

Kristen företrädare gripen

På fredagen greps samtidigt flera av de mest kända företrädarna för Paraplyrörelsen. En av dessa var 22-årige Joshua Wong som är kristen och som nominerades till Nobels fredspris förra året.

Han har varit frihetsberövad vid ett flertal tillfällen sedan 2014 och efter att han hade släppts senare under fredagen skrev han på Twitter att gripandet visar att myndigheterna svarar på önskan om en dialog med "batonger, tårgas, gummikulor och massgripanden".

Johannes Ottestig

Johannes Ottestig är reporter på Dagen.

Fler artiklar från Nyheter