Nyheter

Brasiliens Bolsonaro avskedar filmchef – vill främja ”kristna värden”

Chefen för filminstitutet Ancine har sparkats, tillsammans med hela styrelsen. Bolsonaro vill ersätta sparkade Christian de Castro med en frikyrklig chef, som ”kan recitera 200 bibelverser och bär en bibel under armen”.

Brasiliens president har retat upp sig på en film som handlar om en kvinna som tjänar pengar på att sälja sex till män. Filmen "Bruna Surfistinha" har fått statligt filmstöd. Nu har Jair Bolsonaro avskedat filminstitutets chef, och också hela institutets styrelse, skriver flera svenska medier. Presidenten har gjort sig känd som en stark kritiker av det han kallar "genusideologi", och nu vill han stoppa filmer som torgför denna ideologi eller på annat sätt inte lever upp till presidentens krav på moral.

Tar bort hbtq-innehåll

Redan tidigare, i augusti, meddelade Bolsonaro att stödet till filmer och tv-program med hbtq-innehåll skulle strypas. Projekt som återspeglar "familjevärderingar" ska i stället värnas.

Enligt Dagens Nyheter ska filminstitutet Ancine i framtiden grundas på "kristna värderingar".

Fler artiklar för dig