Nyheter

Minst tio barn i Ukraina har övergetts av surrogatföräldrar

Minst tio barn födda av surrogatmammor åt västerländska beställare har övergetts av de biologiska föräldrarna. Det berättar barnombudsmannen i Ukraina i en ny dokumentär om den växande surrogatindustrin.

– Det är de fall vi vet om. Men jag antar att det finns sånt vi inte känner till, säger barnombudsmannen Nikolai Kuleba till ABC:s europakorrespondent Amanda Hawley.

Dokumentären "Damaged babies and broken hearts" handlar om en nu treårig flicka, Bridget, som föddes av en ukrainsk surrogatmamma åt ett amerikanskt par. Flickan föddes för tidigt, redan i vecka 25. Hon vägde då bara 800 gram. Hennes tvilling dog vid födseln.

Bridget har sedan födseln i februari 2016 bott växelvis på sjukhus och barnhem för funktionsnedsatta barn.

Enligt dokument gällande flickan som man redovisar i dokumentären krävde de biologiska föräldrarna, så fort de fick veta att flickan var född och kunde komma att få bestående men, att de livsuppehållande åtgärder man satt in skulle avslutas:

"Den 25 maj 2016 fick vi veta att Bridget är mentalt och fysiskt sjuk, att hon befinner sig i ett vegetativt tillstånd och har inga chanser att bli en normal person. Läkare har rekommenderat oss att avsluta all behandling så hon kan få frid (...) Vi kommer inte att ta henne till Amerika. Det här barnet kommer inte att botas."

I dokumentären får man träffa treåriga Bridget som trots sina många funktionshinder leker, skrattar och, enligt den hängivna sköterska som sköter om henne, förstår vad man säger till henne. Sköterskan hoppas att flickan en dag kommer att lära sig att gå. Och att hon kommer till en kärleksfull familj.

De biologiska föräldrarna har kontaktats med jämna mellanrum med uppdateringar om Bridget, men har inte svarat.

2014 blev ett liknande fall uppmärksammat i världsmedia, då ett amerikanskt föräldrapar som hade anlitat en surrogatmamma i Thailand, vägrade ta hem ett av de barn hon födde. Den ena tvillingen visade sig ha Downs syndrom. Pojken lämnades av paret hos surrogatmamman medan hans friska syster fick komma med till USA.

Sedan Thailand och Indien förbjudit kommersiellt surrogatmödraskap har Ukraina seglat upp som det land där barnlösa utlänningar anlitar surrogatmammor. En uppsjö förmedlingar slåss nu med avarndra om uppdragen.

Det företag som förmedlade kontakten mellan Bridgets surrogatmamma och hennes amerikanska föräldrar frånsäger sig allt ansvar för fallets utgång. Enligt dokumentären har företaget nyligen haft ett annat fall, där ett brittiskt par vägrade ta emot barnet som föddes åt. Orsaken var att det fick hjärnskada under förlossningen.

Fler artiklar för dig