Nyheter

Evangeliserande organisationer förundrade över ”öppet klimat”

Organisationer som Streetchurch, Pannkakskyrkan och Bussmissionen har under sommaren fortsatt sitt ihärdiga evangelisationsarbete.

1 av 6

För 13 år sedan var Samuel Lundström med och startade Pannkakskyrkan, en evangelisationssatsning där ungdomar på stan erbjöds pannkakor. I år har intresset för att starta nya grupper och att ställa upp som volontär varit större än någonsin.

– Det är väldigt positivt och årets glädjeämne för mig, säger Samuel Lundström, som i dag är generalsekreterare för organisationen Reach där Pannkakskyrkan ingår som ett av huvudprojekten.

Deltagit på festivaler

I sommar har de bland annat funnits med på festivalerna Sweden Rock och Lollapalooza.

– Det har varit fantastiskt. Jag är än en gång förundrad över att människor är så öppna för evangeliet. Vi har upplevt mycket profetisk betjäning.

Vad är det?

– Vi tror att Gud kan ge bilder och tankar när vi ber för en annan människa. Sedan delar vi det på ett respektfullt och kärleksfullt sätt och är öppna med att personen får pröva det.

Street church har i år funnits med på mc-träffen Hojrock där de fick dela ut 300–400 bikerbiblar. Roul Åkesson, som leder Street church, tycker att evangelisation i Sverige har fått ett uppsving genom Sebastian Stakset.

– Gud har satt honom i en tid som denna för att nå våra förorter. Jag tror att många kommer att bli kristna i förorterna och att det kommer att komma fler evangelister därifrån.

"Raggare ville ha förbön"

Ove Jonsson, som arbetat med evangelisation i 25 år, har genom Bussmissionen mött många nyfikna människor i sommar. Han berättar bland annat om en träff för människor med amerikanska bilar där många ville samtala och ha förbön.

– Sent en kväll kom en raggarbil förbi bussen och en person berättade att hans vänner fått förbön och undrade om han också kunde få det. Sedan satte de på Pärleporten med Christer Sjögren på hög volym och vi stod och sjöng tillsammans.

Han upplever att många är intresserade av att prata om Jesus.

– Det finns en stor hunger och längtan. Förr kunde det vara mer samtal om vad som skiljer olika kyrkor åt, men nu bryr man sig inte. Det har blivit mer öppet att prata om Jesus.

Vill skapa trygghet

När Pannkakskyrkan startades fanns det två uttalade syften. Det ena var att berätta om Jesus för ungdomar där de befann sig. Det andra var att bidra med lugn och trygghet i en socialt otrygg miljö.

– Det finns kanske ett ännu större behov av det i dag. Att vi som kristna finns i dessa miljöer som nyktra människor med öppna ögon, säger Samuel Lundström.

Han tycker att ungdomarna i dag delvis har en annan inställning till kristendomen, än de unga som de mötte i början av 2000-talet.

– De vi möter i dag har inte samma behov av att göra upp med det kristna arvet. De är bara nyfikna. Sedan är de samtidigt präglade av det postmoderna tänkandet att jag skapar min egen verklighet, min egen sanning, min egen väg.

Roul Åkesson var med på 80-talet när kyrkor var ute och sjöng på torgen. Nu tycker han sig se ett återtåg för de offentliga evangelisationssatsningarna.

– Jag tror det är tid för oss kyrkor. Hungern är stor och det är många som längtar.

Läs också: Hundratals nya kristna att ta hand om efter Staksets ”Det finns hopp”

Fler artiklar för dig