Nyheter

Läkare åtalas för påtvingad dödshjälp

Den 74-åriga kvinnan var dement och uppges ha börjat kämpa emot när läkaren skulle genomföra eutanasin. Nu ska en domstol avgöra om allt skedde enligt gällande bestämmelser.

Fallet, som kommer att bli prejudicerande, är det första som handlar om en eventuellt påtvingad eutanasi sedan Nederländerna, som första land i världen, legaliserade den 2002.

Det var 2016 som den åtalade läkaren genomförde eutanasi på en svårt dement kvinna. Kvinnan, som diagnostiserades med demens 2012, hade skrivit under dokument där hon uttryckte en önskan om eutanasi. Hon uttryckte dessutom önskan om att få möjlighet att dö när hon fortfarande var vid sina sinnens fulla bruk.

Läs också: Belgiska präster ska hjälpa eutanasipatienter

Läkare godkände

När det blev dags att flytta patienten till ett vårdboende åberopade läkaren dokumentet och beslutade att ge kvinnan dödshjälp. Två andra läkare godkände beslutet, vilket krävs enligt lag.

Enligt flera internationella medier inleddes proceduren med att den dementa kvinnan fick lugnande medel. Men när den dödliga injektionen väl skulle äga rum behövdes anhörigas hjälp för att hålla fast kvinnan, eftersom hon satte sig till motvärn.

Det som nu ska avgöras är huruvida den nu döda kvinnan, trots sitt livstestamente i vilket hon uttryckt önskan om en framtida eutanasi, hade varit i stånd att uttrycka en önskan om att få leva när eutanasin väl blev aktuell.

Läs även: Vincent Lamberts liv eller död skakar Frankrike

Dementa patienter

– Vi tvivlar inte på läkarens goda avsikter. Det vi vill få klarlagt är omfattningen av läkarens skyldighet att konsultera en patient som lider av demens, säger åklagaren.

Det är ovanligt att människor som lider av svår demens får dödshjälp i Nederländerna. 2018 fick två sådana patienter eutanasi. Detta kan jämföras med att dödshjälp gavs till 144 personer med lättare demens och till 4 000 cancerpatienter.

Fler artiklar för dig