Nyheter

Alf Svensson: Släpp in SD – så de tvingas ta ansvar

Den tidigare KD-ledaren Alf Svensson menar att Ebba Busch Thor gör rätt när hon vill att SD ska vara med i det politiska beslutsfattandet. – Då kommer deras opinionssiffror att sjunka, säger han till Expressen.

1 av 3

Hur ska man förhålla sig till SD? Det är frågan som genomsyrat svensk inrikespolitik under en längre tid och som gjorde att regeringsbildningen drog ut rejält på tiden efter förra årets val.

Kristdemokraterna har den senaste tiden gjort det allt tydligare att de vill släppa in SD i de politiska samtalen och att partiet även ska vara med och fatta beslut. Positionen tydliggjordes nyligen av Ebba Busch Thor då hon i en intervju i Expressen förklarade att migrationskommittén, som har uppdrag att ta fram en ny migrationspolitik, kommer att bli SD:s första riktiga prövning. Hon ville se om de är ett parti som kan ta ansvar och kompromissa eller om SD bara vill rusa ut och smälla igen dörren efter sig om de inte får som de vill.

– Jag vet inte hur genuint deras intresse verkligen är för att vara med och ta ansvar för migrationsfrågan, sa Ebba Busch Thor.

Läs också: Elisabeth Sandlund: Allt fler partier anammar SD:s migrationspolitik

Isoleringen måste brytas

Att SD ska få vara med och ta ansvar är också en linje som partiveteranen Alf Svensson nu går ut och stödjer. I en intervju med Expressen i samband med riksmötets öppnande säger han att den politiska isoleringen av Sverigedemokraterna måste brytas och att de borde få vara med och göra upp i frågor som brottslighet och migration.

Nyligen diskuterades SD:s roll flitigt, då regeringen bjöd in till samtal om hur brottsvågen ska brytas. Alla partier utom SD bjöds in vilket fick samtliga fyra borgerliga partier att protestera. Även C och L, som inlett ett samarbete med den rödgröna regeringen för att stoppa SD:s inflytande, tyckte i just den här frågan att SD skulle få vara med.

– Det är politiskt klokt att inte låta Sverigedemokraterna segla vid sidan av längre, säger nu Alf Svensson.

– Jag tycker de ska vara med och tvingas ta ansvar. Då kommer deras opinionssiffror att sjunka.

Enligt Alf Svensson är SD själva livrädda för att släppas in i den politiska värmen, för då kan de inte ”leva på sin plakatpolitik” utan tvingas att ta ansvar och kompromissa. Enligt den tidigare KD-ledaren kommer det troligtvis också att leda till att partiet förlorar mark bland sina sympatisörer.

Ställa krav på anhöriginvandrare

I intervjun med Expressen försvarar Alf Svensson också KD:s nya förslag att skärpa försörjningskravet vid anhöriginvandring, och menar att det är självklart att människor som kommer till Sverige måste ta ansvar.

– Man talar väldigt mycket om mänskliga fri och rättigheter, och det är bra, men vi måste också tala om att det ska ställas krav, säger han.

Förvåning inför öppningen mot SD

I sociala medier möts Alf Svenssons uttalande av en viss förvåning, inte minst för att han tidigare varit så skarp i kritiken av nationalism och flera gånger varnat för Sverigedemokraternas frammarsch.

Läs även: Alf Svensson: Jag tycker inte man ska ta hjälp av Sverigedemokraterna

Men många ger honom ändå tummen upp då han resonerar att den politiska isoleringen måste brytas. Andra menar att hans resonemang svajar.

Att SD:s presschef Henrik Gustafsson är en av dem som applåderar är inte förvånande. Han skriver på Twitter att Alf Svensson har rätt i det mesta, förutom att SD skulle vara livrädda för att börja ta politiskt ansvar och att det skulle få partiet att krympa.

Dagen har försökt nå Alf Svensson för en kommentar.

Fler artiklar för dig