Nyheter

Nunnor från Mariavall i protest mot mineraljakt i Skåne

I helgen samlar benediktinerklostret Mariavall representanter för världens religioner för att hålla bönestund för jord och natur.

På Österlen växer sig protesterna mot det brittiska gruvbolag Scandivanadiums jakt på batterimetallen vanadin allt starkare. Nu tar klostret Mariavall till nya grepp för att lyfta frågan om "hot mot natur och djurliv" – något nunnorna bland annat anser att mineraljakten på Österlen liksom i resten av landet gör.

Samlar religioner

Under temat "Vår änglamark" samlar klostret representanter från en rad religioner, bland annat rabbinen från Malmös judiska församling, Svenska kyrkans biskop i Lunds stift, en norrschaman, samt representanter från buddhistiska inriktningar, för att be och få perspektiv på naturhot utifrån olika trosinriktningar.

Någon kontakt med representanter för islam har man dock inte lyckats med ännu trots idoga försök, något Ystad Allehanda tidigare rapporterat.

Nunna leder motstånd

Moder Christa, abbedissa på Mariavalls kloster, leder gruvmotståndet på Österlen bland annat tillsammans med traktens greve Carl Piper. Även han kommer närvara för att informera de religiösa representanterna om historiken kring gruvnäringen i trakten.

Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar för dig