18 januari 2021

En tidning på kristen grundNyheter

Tusen asylsökande i Finland konverterade till kristendom – men ifrågasätts

Sedan 2016 har över 1 000 asylsökande i Finland uppgett konvertering till kristendom som asylskäl, rapporterar det finska public servicebolaget YLE. Just nu pågår en debatt om konvertiter som påminner mycket om situationen i Sverige.

Inte bara i Sverige, utan även i Finland, har många asylsökande sökt sig till kyrkor. Flera med muslimsk bakgrund har valt att konvertera, och precis som i Sverige har det blivit ett asylskäl då länder som Afghanistan och Iran gjort det olagligt att lämna islam med hårda straff som påföljd.

I Finland har över 1 000 asylsökande konverterat till kristen tro sedan 2016, enligt YLE, vilket uppskattningsvis rör sig om två procent av alla asylsökande.

Hårdare migrationspolitik än Sverige

Vårt östra grannland har gjort sig känt för att ha en tuffare migrationspolitik än den svenska, men flyktingvågen 2015 nådde även Finland som sedan 2015 tagit emot drygt 50 000 asylansökningar.

Nu går åsikterna isär hur alla konvertiter ska behandlas, och debatten är ett tydligt eko från situationen i Sverige. Kyrkoledare i Finland har ifrågasatt Migrationsverkets, eller Migri (som myndigheten heter i Finland), kompetens att avgöra människors religiösa hemvist.

Läs också: Kristna ledare konfronterade Migrationsverket om kristendomsprov för konvertiter

Präst: Förolämpande

Bland annat är dopbevis och intyg från präster inte tillräckligt, utan besluten fattas av handläggare som i vissa fall underkänner kyrkoföreträdarnas bevis.

– Jag ser det nog som ett nedvärderande av min professionalitet. Det är närmast förolämpande. Jag vet med mig att jag inte kan se in i människors hjärtan, men Migri tar på sig att kunna göra det, säger prästen Karl af Hällström till YLE.

Kritik från Amnesty

Även Amnesty kritiserar att Finland underkänner och utvisar konvertiter.

– Jag tycker ju att det enklaste skulle vara att bara tro på dessa personer. Och om där är någon som inte är så övertygad och kanske konverterat av fel orsaker, kanske bara som ett svepskäl för att få asyl, så tror jag inte att det är så hemskt många, säger Frank Johansson, verksamhetsledare på Amnesty.

Precis som i Sverige pågår diskussionen hur pass säkert det är att utvisa människor till Afghanistan, ett land där talibanerna är på frammarsch och flera dödliga terrordåd rapporterats den senaste tiden. Svaret i nuläget är att det går att utvisa till Afghanistan, då det finns flera delar av landet som anses vara säkert.

Jacob Zetterman

Jacob Zetterman är reporter på Dagen.

Fler artiklar