Nyheter

Christian Aid: ”Klimatstrejkerna är profetiska – lyssna och handla”

På fredagen samlades miljontals ungdomar över hela världen till klimatstrejk. Nu hyllas de av företrädare för en av Storbritanniens största kristna biståndsorganisationer.

1 av 2

I ett stekhett New York samlades tiotusentals ungdomar på Foley Square på Manhattan för att klimatstrejka tillsammans med Greta Thunberg.

Och de var inte ensamma. Under paraplyrörelsen Fridays for Future, som sprungit ur Greta Thunbergs strejker utanför riksdagshuset i Stockholm.

Miljontals ungdomar i 120 länder gick ut till aktion och när strejkerna började på det östra halvklotet skrev Thunberg på Instagram "Ni är först ut! Led vägen!" och hälsade till ungdomar i Australien, Fillipinerna och Japan.

"Inget annat än profetiska"

Klimatstrejkerna som i huvudsak leds av ungdomar, får nu hyllningsrop från företrädare för en av Storbritanniens största kristna biståndsorganisationer, Christian Aid.

– Ungdomarnas klimatstrejker är inget annat än profetiska. En vad som kan tyckas trotsig handling av en 16-årig flicka i Sverige har vuxit till en mullrande rörelse för förändring, som sveper över jorden, sa Richard Baker, ungdomsansvarig på Christian Aid, i ett uttalande på fredagen.

– Klimatstrejkarna visar vägen, det är nu dags att värdsledare och de stora företagen att lyssna och handla. Under den här veckan med det avgörande mötet i New York behöver vi se att länder lovar att minska sina utsläpp och förbinda sig ännu mer att hjälpa de fattigaste samhällena som redan lider under klimatkrisen.

Climate Action Summit 2019

FN:s klimatmöte, Climate Action Summit 2019, startar på lördagen och fortsätter till och med måndag, som också är mötets kulmen där de bästa handlingsplanerna för framtiden ska presenteras.

Greta Thunberg är huvudtalare inför FN-församlingen på lördagen.

Läs mer: Här möts påven och Greta Thunberg

Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar för dig