15 april 2021

En tidning på kristen grundNyheter

Caroline Krook: Bryt gravfriden vid Estonia

Biskop emerita Caroline Krook vill bryta gravfriden vid Estonia och låta undersöka fartyget. Detta för att få reda på varför färjan gick till botten.

Caroline Krook ingick i det Etiska råd som regeringen utsåg för att hantera Estoniakatastrofen, där många av passagerarna förlorade livet. Då beslöt man att fartyget inte skulle bärgas och att kropparna inte skulle tas upp ur havsdjupet.

Vill räta ut frågetecken

Men nu – 25 år efter katastrofen - tycker alltså tidigare Stockholmsbiskopen att det är dags att tänka om.

– Jag tycker att man bör bryta gravfriden och göra en officiell undersökning av båten så att det inte blir privatdykningar. Det finns frågetecken om hur fartyget sjönk, och kan man räta ut dessa frågetecken så tycker jag att man borde göra det, säger Caroline Krook till Sveriges Radio.

Läs mer: Daniel Svensson överlevde Estoniakatastrofen: Ångesten från båten är alltid nära

Ny teknik i dag

Med den annorlunda teknik som finns i dag tror hon att man hade fattat ett annat beslut. Då var beskedet att det var svårt att bärga kropparna, dagens DNA-teknik fanns inte, passagerarlistorna var bristfälliga och man visste inte var man skulle bevara kropparna.

– Den beskrivning som vi fick var att det skulle vara väldigt riskfyllt att dyka in i fartyget. Jag tror att vi har bättre möjligheter till det nu, säger Caroline Krook till Sveriges Radio.

Thomas Österberg

Thomas Österberg är reporter och stf ansvarig utgivare på Dagen.

Fler artiklar från Nyheter