15 april 2021

En tidning på kristen grundNyheter

Han liknar klimatmarscher vid religiös väckelserörelse

Statsvetaren Stig-Björn Ljunggren liknar de klimatmarscher som Greta Thunberg har inspirerat till vid en "religiös väckelserörelse för klimatpopulister". Evert Svensson, tidigare ordförande för Tro och solidaritet (S), tycker att Ljunggren ska vara försiktig med uttrycken.

1 av 3

Det var i fredagens Aktuellt i SVT som S-märkte statsvetaren Stig-Björn Ljunggren liknade de klimatmarscher som har hållits över hela världen i veckan för en "väckelserörelse för klimatpopulister".

– Det har väldigt starka drag av någon slags religiös väckelserörelser där man pratar om att man ska lyckas väcka syndare som Trump. Det är den här känslan av undergång, att vi måste göra något nu, sa han i SVT:s Aktuellt.

– Varje försök att nyansera diskussionen innebär att man blir förknippad med de som förnekar, de som inte är troende utan syndare.

Läs mer: Vuxna manas klimatstrejka 27/9: ”Viktigt att vi kristna är med”

Jämför med Jesus

I en längre essä hos marknadsliberala tankesmedjan Timbro har Ljunggren belyst Greta Thunberg i anslutning till bland andra den unga Jeanne d' Arc, senare helgonförklarad, och den framgångsrika rörelsen kring Jesus, "där flera av de närmaste efterföljarna enligt forskningen var tonåringar".

Med hänvisning till den nya klimatrörelsen skriver Stig-Björn Ljunggren om "dombasunen" som ljuder: "Vi har möjligheten att nå himmelriket bara vi låter oss övertygas om den rätta vägen".

"Banade väg för demokratin"

Evert Svensson, tidigare ordförande för troende socialdemokrater inom Tro och solidaritet (S), reagerar dock mot föraktfullt språkbruk hos Stig-Björn Ljunggren: "Han skall nog vara lite försiktig. Väckelserörelsen banade väg för demokratin i vårt land", skriver Evert Svensson i ett Facebook-inlägg.

Han fortsätter: "Det var partivänner som sa om Tage Erlander, när han var nyvald partiordförande och statsminister 1946, att han lät som en väckelsepredikant. ''Det tar jag som beröm'', svarade Erlander. De kunde övertyga människor."

Efterlyser miljöväckelse

Evert Svensson avslutar: "Sådana politiker behöver vi ha – även i dag. Vi behöver en miljöväckelse av aldrig skådad omfattning."

Läs mer: Joakim Hagerius: Gretas tårar väcker unga – nu behövs vuxen saklighet

Thomas Österberg

Thomas Österberg är reporter och stf ansvarig utgivare på Dagen.

Fler artiklar från Nyheter