Nyheter

Judiska centralrådet om C-beslut: “Intolerant”

Judiska centralrådet kallar Centerns beslut om omskärelse för intolerant och främlingsfientligt. – Om det realiseras innebär det att det inte går att leva som varken muslim eller jude i Sverige, säger Aron Verständig, ordförande i rådet.

###

Centerpartiet beslutade på sin stämma under lördagen att partiet ska verka för att manlig omskärelse ska förbjudas om det inte finns medicinska skäl.

Alla riksdagspartier är emot en åldersgräns för omskärelse, utom Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna.

Ledare: Omskärelseförbud gör judiskt och muslimskt liv olagligt

Judiskt råd besviket

– Jag är väldigt förvånad och besviken över att partiet har fattat det här beslutet. Som det har varit hittills har det enbart varit ytterkantspartierna som drivit frågan, och personer som av främlingsfientliga skäl velat inskränka judar och muslimers rätt att utöva sin religion, säger han och fortsätter:

– Jag och många andra i den judiska gruppen har länge uppskattat Centerpartiet för deras liberala och toleranta politik, men sedan gör man motsatsen.

Läs mer: Centern vill förbjuda omskärelse på pojkar

Dålig nyårspresent

Han noterar att det inte finns någon annan västerländsk demokrati där omskärelse förbjudits, trots att debatten förts. Det har ofta motiverats med att religionsfriheten inte får inskränkas.

– Det judiska nyåret börjar i morgon, det är svårt att tänka sig en sämre nyårspresent från Centerpartiet. Vi kommer att tala ihop oss efter sabbaten och fundera kring hur vi ska besvara det här.

Janerik Henriksson/TT

Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar för dig