23 april 2021

En tidning på kristen grundNyheter

Åtta kristna arresterade - angreps av radikala hinduer

Åtminstone åtta kristna har fängslats i norra Indien efter anklagelser om att ha tvångsomvänt människor, rapporterar International Christian Concern, som arbetar mot förföljelse av kristna.

Radikala hinduiska grupper i delstaten Uttar Pradesh i norra Indien har senaste tiden intensifierat angreppen mot kristna, och myndigheterna har bland annat stängt flera husförsamlingar, uppger vidare ICC, en USA-baserad organisation.

Två namngivna pastorer fördes till fängelse efter en gudstjänst i byn Anushkabad i mitten av september. Omkring 50 människor var samlade i ett mindre hus när ett 20-tal radikala hinduer stormade in. Pastorerna fördes ut och blev misshandlade med slag, enligt ICC. Senare anlände polisen och förde dem till fängelseförvar.

Efter fem dagar, den 20 september, släpptes pastorerna mot borgen.

Läs mer: Hinduprästen Rahil Patel missionerade i Sverige – sedan mötte han Jesus

Dokumenterar förföljelse av kristna

Från hela området har det de senaste två månaderna kommit liknande berättelser, rapporterar internationella organisationen Alliance Defending Freedom (ADF) som via sin online databas dokumenterar förföljelse av kristna i Indien med namngivna orter och datum.

Bland annat arresterades en pastor i Lakhimpur Khere den 25 augusti, efter att också där en grupp på 20-talet hinduer brutit in på ett bönemöte och anklagat honom för otillbörlig missionsverksamhet. Samma dag krävde polisen att en pastor i Bareilly skulle skaffa tillstånd från myndigheterna innan han kunde fortsätta med bönegudstjänster.

Kopplingar till styrande partiet

Enligt ADF:s rättighetsgrupp, placerad i New Delhi, är Uttar Pradesh i norra Indien den delstat som har flest attacker mot kristna, med 51 incidenter rapporterade hittills under 2019. De hinduradikala grupperna har ofta kopplingar till det styrande hindunationalistiska partiet Bharathiya Janatha Party (BJP).

Thomas Österberg

Thomas Österberg är reporter och stf ansvarig utgivare på Dagen.

Fler artiklar från Nyheter