21 april 2021

En tidning på kristen grundNyheter

Söderhöjdskyrkan renoverar för att kunna hjälpa fler hemlösa

Söderhöjdskyrkan på Södermalm i Stockholm renoverar sin matsal för att kunna hjälpa fler av samhällets mest utsatta. Varje år serveras 25 000 frukostar till den målgruppen.

1 av 2

Sedan flera år serverar församlingen frukost till hemlösa och personer i utsatta situationer. Men i somras gjordes ett uppehåll på grund av att lokalerna blivit alltför slitna.

Nu renoveras lokalerna så att mögeldoften, som tidigare var ett problem, försvinner. Dessutom har ett nytt kök byggts och nya toaletter installerats, rapporterar mitti.se.

– Det känns kul att Stockholms mest utsatta ska få komma till en sådan fin lokal. Det är en av Söders största frukostserveringar, berättar pastor Kjell Söderblom.

Allt fler fattiga pensionärer

Varje vardag äter ungefär 150 personer frukost i kyrkan. Dit kommer mest män, många med missbruksproblem. Men ensamma, fattiga pensionärer är också en grupp som ökar i antal.

Matsalen har blivit en viktig träffpunkt för många och församlingen vill satsa på den verksamheten.

– Den varma atmosfären är minst lika viktig som frukosten, säger församlingsmedlemmen Louise Moberg som är projektledare för renoveringen.

Invigning i oktober

I början av oktober hoppas församlingen att allt ska vara klart för invigning, innan den värsta kylan sätter in.

Söderhöjdskyrkan grundades 1985 i det som tidigare var Ebeneserkyrkan på Södermalm. Församlingen är en del av Evangeliska frikyrkan i Sverige.

Läs också Kyrkor i Malmö protesterar mot kommunens hemlöshetspolitik

Thomas Manfredh

Thomas Manfredh är reporter på Dagen.

Fler artiklar från Nyheter