23 april 2021

En tidning på kristen grundNyheter

Evangelikala kristna i USA: Ekonomi viktigare än abortfrågan

Aborter och religionsfrihet är inte lika viktigt som vård, ekonomi och nationell säkerhet. Detta enligt en ny studie bland evangelikala kristna i USA. Undersökningen visar på en allt mer polariserad amerikansk kristenhet.

Evangelikala kristna fick lista de tre samhällsfrågor som de anser viktigast. Hälso- och sjukvård (51 procent), ekonomi (46 procent) samt nationell säkerhet (40 procent) hamnade som topp tre.

På fjärde plats hamnar invandring (39 procent) och som femma kommer religionsfrihet som fick 33 procent, rapporterar lifewayresearch.com.

Abortfrågan, som ofta är en het politisk fråga i det amerikanska samhället, kommer först på sjätte plats med 29 procent.

När de evangelikala kristna ska prioritera personliga egenskaper rankas personlig integritet, (85 procent) och att politikern är kristen (70 procent) högt.

– Överlag visar undersökningen att splittringen inom kyrkan vidgats, säger Russell Moore, president på Southern Baptist Convention, ERLC, som sponsrat studien.

Uppskattar hövlighet

Den visar också att evangelikala kristna sätter artighet och hövlighet i den politiska debatten högt. Två av tre väljare (66 procent) i den gruppen anser att detta är nödvändigt.

– Men det förhållningssättet testas inte om du diskuterar politik bara med de som tycker som du själv. Du måste ta debatten med de som tycker annorlunda, konstaterar Scott McConnell, direktor vid LifeWay Research.

LifeWay Research är det företag som gjort undersökningen och den visar vidare att troheten mot de båda partierna är starkt i det amerikanska samhället.

– För de flesta evangelikala kristna, precis som för amerikaner i gemen, handlar politik mer om att stå upp för ditt parti än om att hitta de bästa lösningarna för de problem som finns i samhället, säger McConnell.

Enligt studien, som gjordes i november förra året, identifierar sig 48 procent av de som svarat som republikaner medan 31 procent räknar sig som demokrater. 21 procent ser sig själva som oberoende.

Bibeln formar uppfattningarna

Fyra av fem (80 procent) uppger att Bibeln formar deras politiska uppfattning. Och 8 procent svarar att en enda fråga avgör hur de lägger sin röst medan 80 procent tar med flera frågor i beräkningen innan de bestämmer sig.

Bland evangelikala kristna väljare hämtar 40 procent information genom Fox News och 25 procent föredrar CNN som sin källa.

Få läser tidningar som Washington Post (16 procent), New York Times (15 procent) och USA Today (13 procent).

Thomas Manfredh

Thomas Manfredh är reporter på Dagen.

Fler artiklar från Nyheter