15 juni 2021

En tidning på kristen grundNyheter

Liberalerna: Inga religiösa inslag ska tillåtas under skoldagen

Liberalerna har ändrat sig – enligt partistyrelsen ska det inte tillåtas några religiösa inslag under en sammanhållen skoldag.

Hösten 2017 röstade Liberalernas landsmöte nej till ett förslag om förbud för alla religiösa friskolor.

I och med det så kallade Januariavtalet, då Centerpartiet och Liberalerna gjorde upp med regeringen, skärptes ändå tonen. Kompromissen innebar nämligen att ett förbud mot nyetableringar ska utredas.

Ytterligare ett steg togs i augusti i år då Liberala ungdomsförbundet beslutade att alla konfessionella inslag bör förbjudas.

Konfessionslösa raster

Och nu talar mycket för att moderpartiet också kommer att fatta ett beslut, som i praktiken, får liknande konsekvenser.

I en intervju med Aftonbladet säger partiledaren Nyamko Sabuni och Robert Hannah, Liberalernas nya integrationspolitiska talesperson, att religiösa inslag ska vara förbjudna under bland annat raster, luncher och utflykter – inte bara under lektionstid.

– Förslaget är ett sätt att verkligen säkerställa att barnet frivilligt väljer om man vill deltaga i religiösa aktiviteter, säger Robert Hannah som menar att frågan är viktig ur integrationssynpunkt.

"Ofta i utsatta områden"

– Religiösa friskolor ligger ofta i utsatta områden. I dag splittrar man eleverna utifrån religiös tillhörighet. Vi vill öppna upp de här skolorna för fler barn, kunna blanda och förbättra integrationen.

Enligt Nyamko Sabuni är målsättningen att komma åt integrationsrelaterade problem utan att befintliga konfessionella skolor behöver stänga. Men de måste respektera en "sammanhållen skoldag".

– Vi kan inte uppmuntra religiösa skolor i en sekulär stat. Problemet kan uppfattas som litet i ett nationellt sammanhang, men det är stort i vissa stadsdelar, säger hon till Aftonbladet.

Johannes Ottestig

Johannes Ottestig är reporter på Dagen.

Fler artiklar från Nyheter

Fler liknande artiklar


Dagens bibelord

Läs alla platsannonser på Dagen Jobb

Dagens poddar