Nyheter

TV: Mordoffrets bror förlät mördaren i domstolen

Det var en tårgripande scen som utspelade sig i en domstol i Dallas, USA. Brandt Jean, en man vars bror just blivit skjuten till döds av polisen Amber Guyger. Brandt kramade om sin broders mördare med budskapet att han vill hennes bästa. – Jag förlåter dig, och jag vet att om du ber till Gud om förlåtelse så ska du få det, var hans budskap.

1 av 3

Den långa känslosamma kramen inne i rättssalen i Dallas har fått stor spridning i omvärlden. Det handlar om en mördare som blir förlåten av offrets bror efter ett känslosamt tal om förlåtelse och vikten att överlämna sig åt Gud.

Botham Jean's brother to Amber Guyger: "I forgive you."

Botham Jean's brother to Amber Guyger: "I forgive you." Brandt Jean asked the judge to allow him to hug the former Dallas police officer after she was sentenced to 10 years in prison for killing his sibling. https://abcn.ws/2pujgfz

Gepostet von ABC News am Mittwoch, 2. Oktober 2019

Bakgrunden till hela rättegångsdramat handlar om en händelse från förra året, då polisen Amber Guyger skjuter ihjäl Bothan Jean inne i hans eget hem. Hon har själv förklarat att hon tog fel på lägenhet och trodde att hon i själva verket sköt skarpt mot en inbrottstjuv hemma hos sig.

Stor ilska

Fallet har väckt stor ilska, inte minst väcks ont blod då poliskvinnan är vit och mannen som blev ihjälskjuten är svart, med tanke på USA:s rasistiska historia och den aktuella debatten om polisvåldet som främst slår mot landets svarta befolkning. Att poliskvinnan även ska ha delat rasistiskt material på internet har eldat på ilskan.

Utanför domstolen fanns arga demonstranter som krävde ett högre straff än de tio år som dömdes ut.

Förlät mördaren

Men inne i rättssalen utspelade sig en helt annan scen.

– Jag vill personligen ditt bästa, sa Brandt Jean då han vände sig direkt till kvinnan som dödat hans bror.

I sitt anförande sa han att han personligen önskade att den numera avskedade polisen Amber Guyger skulle få slippa fängelse.

– Jag förlåter dig, och jag vet att om du ber till Gud om förlåtelse så ska du få det, var hans budskap.

Läs också Efter kritiken: SVT tog med citat om Jesus i rättegångsklippet

Lång kram

Brandt Jean sa vidare att det bästa vore att hon gav sitt liv till Kristus, att det också är vad hans mördade bror Bothan hade önskat.

– Jag älskar dig som person och vill dig inget illa. Jag vet inte om det är möjligt, men kan jag få ge henne en kram. Snälla, säger Brandt Jean och vänder sig till domaren med denna ovanliga förfrågan.

Efter att ha fått ja till svar möts sedan de båda i en lång tårfylld omfamning där det är svårt att inte bli berörd. Denna kram har nu fått stor spridning i omvärlden då en rad medier skriver om den hjärtskärande förlåtelseakten.

Klipp utan religion

Men alla får inte med det religiösa budskapet som genomsyrar hela scenen. Exempelvis SVT, som i sin rapportering skalat av allt som har med religion att göra, vilket fått en del att reagera i sociala medier. Inte minst Dagens ledarskribent Joel Halldorf som bitskt konstaterar att när det gäller religiösa terrordåd, sekteristiskt beteende eller obskyra hatpredikanter så ska det religiösa perspektivet rapporteras noggrant.

"Men klipp bort när mannen som förlåter sin brors mördare hänvisar till evangeliet och tron på Jesus. Bra där media, konsekvent", skriver han på Twitter.

Se även TV: Pastorn ledde bön och mobilsurfade samtidigt – klippet blev viralt

Fler artiklar för dig