Nyheter

Kungen: Fem av barnbarnen tillhör inte längre kungahuset

Prinsessan Madeleines tre barn samt prins Carl Philips två barn kommer inte längre att tillhöra kungahuset. De förlorar sin ställning som kungliga högheter och får inte längre del av det statliga apanaget.

1 av 7

Kung Carl XVI Gustaf meddelade under måndagen om framtida förändringar i kungahuset. Det är fem av kungaparets barnbarn som berörs av förändringarna. Prinsessan Madeleines tre barn, prinsessan Leonore, prins Nicolas och prinsessan Adrienne, samt prins Carl Philips två barn prins Alexander och prins Gabriel kommer inte längre ha kvar sin ställning som kungliga högheter, vilket är prefixet som används för medlemmar av ett kungahus.

Får inget mer apange

Under en presskonferens med hovet meddelades även att de fem barnbarnen i och med detta utesluts från apanaget, alltså de ekonomiska medel som staten betalar ut till kungahuset för bland annat deras underhåll i arbetet att representera Sverige.  De tre prinsarna och två prinsessorna kommer dock fortsatt inneha både sina prins-, ocj prinsessdtitlar och de hertig,- och hertiginne-titlar de fick av kung Carl XVI Gustaf vid sina födslar.

Läs även Därför måste alla i kungahuset vara kristna - enligt lag

Inga officiella uppdrag

Ändringarna är, enligt ett pressmeddelande från kung Carl XVI Gustaf, till för att klargöra vilka personer i kungafamiljen som förväntas ta sig an officiella uppdrag för kungahusets räkning i framtiden. Efter kungens beslut blir det endast kronprinsessan Victorias båda barn prinsessan Estelle och prins Oscar av kungaparets barnbarn som får utföra officiella uppdrag.

Se också Bildspel: Här är alla kungabarnbarnens dop

Prinsparet och Madeleine: Våra barn får frihet

Prins Carl Philip och prinsessan Madeleine fortsätter dock att "verka inom de ideella stiftelser och verksamheter som de grundat och/eller engagerat sig i. Därutöver utför de officiella uppdrag i den utsträckning H.M. Konungen så beslutar" står i det pressmeddelande som beslutet offentliggjordes.

Prins Carl Philip och prinsessan Sofia kommenterade kungens beslut på sitt gemensamma Instagramkonto några timmar efter pressmeddelandet kom:

”Vi ser detta som positivt då Alexander och Gabriel kommer ha friare valmöjligheter i livet”, skriver de.

Även prinsessan Madeleine kommenterade beslutet på sitt officiella instagramkonto samma dag:

”Den här förändringen har planerats under lång tid. Chris och jag tycker det är bra att våra barn nu får större möjlighet att i framtiden forma sina liv som privatpersoner” skriver prinsessan.

Läs mer Prinsessan Estelle sjöng med Perla i Grindtorpskyrkan

Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar för dig