Nyheter

Kristna i norra Syrien efter besked om invasionen: Överge oss inte nu

Den urkristna befolkningen i nordöstra Syrien skräms av de senaste dagarnas krigsmuller från Turkiet. Nu vädjar de till USA och omvärlden: Överge oss inte.

Turkiska marktrupper började under onsdagen korsa gränsen och flygangrepp genomfördes in i Syrien. I de nordöstra delarna av Syrien, strax intill Nineveslätten i Irak, bor bland annat mellan 40 000 och 100 000 kristna syrianer, assyrier och kaldéer, som brukar räknas till den kristna ursprungsbefolkningen.

Islamiska staten, IS, har nyligen besegrats i det syriska området. Men nu väntar alltså nästa hot från norr i den kurdkontrollerade regionen. Sedan USA:s president Trump häromdagen sagt att han inte kommer att ingripa fruktar invånarna ett militärt angrepp från Turkiet.

Läs mer Turkiet inleder invasion av Syrien - ”Vi tar över kampen mot IS”

"Tragedi för kristna närvaron"

– Den förväntade militära invasionen och den möjliga konfrontationen med kurderna kan tvinga kristna i regionen att ge sig i väg. Det här betyder ytterligare en tragedi för den kristna närvaron i Syrien, säger Joseph Kassab, ledare för de protestantiska och evangeliska kyrkorna i Syrien och Libanon, enligt Christianity Today.

Fruktar att folkmordet ska fullföljas

Syriac Military Council, den kristna delen av den kurdledda syriska försvarskoalitionen SDF är rädd för att Turkiet ska fullfölja folkmordet mot deras folk, enligt ett uttalande som citeras av samma tidning.

De fortsätter: "Vi hoppas och ber att eftersom vi har försvarat världen mot IS, så ska världen inte överge oss nu."

Bassam Ishak, ledare för Syrian Democratic Council i USA, har riktat sig direkt till president Trump.

– Sök Gud och fråga Gud innan du fattar ditt beslut så att kristendomen inte utplånas från Syrien och från det historiska Mesopotamien, säger Bassam Ishak.

Många kristna har flytt

Innan det senaste kriget i Syrien utgjorde den kristna befolkningen omkring tio procent av de 23 miljoner syriska invånarna, och levde tillsammans med den muslimska majoriteten. Sedan 2011 uppges över 700 000 kristna ha flytt från landet.

Läs också Kristna i fara när Erdogan hotar med Syrien-invasion

Fler artiklar för dig